Društvo

"Može se dogoditi bilo kome, kad i gdje" U Srpskoj moždani udar poprima obrise epidemije

U Republici Srpskoj moždani udar poprima obrise epidemije, a lani su od njega liječene 2.962 osobe, dok je 3.338 liječeno od drugih bolesti krvnih sudova mozga, rečeno je u Institutu za javno zdravstvo Srpske.

žena drži čašu
FOTO: THE OPTIMIST CLOUD/YOU TUBE/SCREENSHOT

Specijalista epidemiolog Nina Rodić Vukmir rekla je da se moždani udar može dogoditi bilo kome, kad i gdje, te da je on u svijetu vodeći uzrok invaliditeta, a drugi vodeći uzrok smrti.

Vukmirova je rekla da je svaka četvrta osoba u riziku od moždanog udara, od kojih većina može biti spriječena primjenom nekoliko jednostavnih koraka – važno je prepoznati i liječiti rizične faktore visoki krvni pritisak, šećernu bolest, povišen holesterol, te je bitno biti fizički aktivan i redovno vježbati.

– Ovogodišnja kampanja `Zajedno smo veći od moždanog udara` ima cilj da pokaže da samo zajedničkim naporima možemo smanjiti ovo obolijevanje – navela je Vukmirova i ukazala da se mnogi preživjeli suočavaju sa značajnim izazovima koji uključuju fizičku invalidnost, komunikacijske poteškoće, promjene u razmišljanju i osjećaju.

Iz Instituta su napomenuli da moždani udar može imati različite kratkoročne i dugoročne efekte na zdravlje čovjeka, zavisno od toga koji je dio mozga pogođen i koliko brzo se liječi.

Pročitajte još

Prema podacima Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, u Srpskoj je svake godine oko 4.500 novooboljelih od moždanog udara.

– Primijećen je trend povećane učestalosti obolijevanja od moždanog udara kod osoba srednje životne dobi, od 40 do 60 godina, što se, na našim prostorima, pripisuje povećanom prisustvu stresa kao faktoru rizika – naveli su iz UKC.

Svjetski dan borbe protiv moždanog udara obilježava se 29. oktobra s ciljem da se javnost upozna o simptomima ove bolesti, načinu liječenja oboljelih, ali i mjerama prevencije.

Svjetska organizacija za moždani udar obilježavanje ovog datuma je pokrenula 2006. godine.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu