Magazin

Prepoznajte bolest što ranije: 11 upozoravajućih simptoma raka o kojem se najmanje govori

Doktor upozorava na simptome raka bešike koji se mogu lako da zamijene za nešto drugo te savjetuje svima koji primijete jedan tipičan simptom da odmah odu doktoru.

doktori medicina UKC
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Dr. Amir Kan upozorava da je rak bešike vrsta tumora o kojoj se najmanje govori uprkos tome što je incidencija raka bešike u porastu u gotovo svim zemljama svijeta, a naročito u Sjevernoj Americi i Evropi. Rak bešike predstavlja 5 odsto ukupne incidencije od malignih bolesti kod muškaraca te 2 odsto kod žena u Hrvatskoj, otprilike kao i u ostatku svijeta, a to nisu male brojke.

Objasnio je kako je, kao i kod drugih vrsta tumora, i u slučaju raka bešike ključno prepoznati bolest što ranije, problem je u tome što se simptomi često mogu zamijeniti za nešto drugo te zanemariti. Zato je dr. Amir na svom Instagram profilu upozorio pratioca na 11 upozoravajućih znakova ove potencijalno smrtonosne bolesti.

Pročitajte još

Ključni znakovi

– Znakovi i simptomi koji ukazuju na rak mokraćnog mjehura mogu se zamijeniti za simptome infekcije urinarnog trakta ili za žučne kamence. A te su bolesti mnogo češće i njihovi se simptomi preklapaju s onima raka bešike. Zato je vrlo važno upozoriti ljude kada bi svakako trebali otići doktoru zbog simptoma koje primijete – upozorava dr. Amir koji kaže da je krv u urinu najčešći simptom raka bešike te da ona može biti crvena, narandžasta, roza ili smeđa, te se pojavljivati i nestajati, prenosi Živim.gloria.hr.

Obično nije praćena bolovima, ali to nije uvijek pravilo. Drugi rani simptomi za koje bi svi trebali znati su bol prilikom mokrenja, češće mokrenje ili iznenadni nagon na mokrenje koji ne možete kontrolisati.

Kako bolest napreduje, mogu se javiti i drugi simptomi. Doktor kaže da treba obratiti pažnju na bol u području stomaka, oticanje nogu te bol sa strane leđa u kasnijim stadijumima bolesti.

S vremenom se rak širi u druge dijelove tijela, uzrokujući nove znakove, poput boli u kostima, umora, gubitka apetita i tjelesne težine.

– Ključno je otkriti rak bešike što ranije, zato primijetite li krv u mokraći, nezavisno od toga koliko je mala količina i je li se pojavila samo jednom i nikad više, ne odgađajte odlazak ljekaru – upozorava dr. Amir.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu