Hronika

„MRKLI MRAK JE, VIDJEĆEŠ ŠTA ĆE DA TI SE DESI“ Maloljetni sin suspendovanog policajca divljao u prodavnici, radnike posebno ŠOKIRALE riječi dječakovog oca

Trinaestogodišnji sin jagodinskog policajca, koji se dovodi u vezu sa više od 20 krivičnih djela, u petak je naoružan pištoljem replikom ulazio u prodavnicu, maltretirao i prijetio radnicama, pa je jednu od njih otac morao da čuva do kraja radnog vremena da je dječak ne bi povrijedio!

„MRKLI MRAK JE, VIDJEĆEŠ ŠTA ĆE DA TI SE DESI“ Maloljetni sin suspendovanog policajca divljao u prodavnici, radnike posebno ŠOKIRALE riječi dječakovog oca
FOTO: GORAN SRDANOV/ RAS SRBIJA

Drama u prodavnici iz jednog velikog trgovinskog lanca počela je u petak oko 14 sati kada je 13-godišnji A. S. sa četvoricom drugova ušao u radnju u kojoj su u to vrijeme bile tri prodavačice.

Jedna žena je stajala pored kase, dok su druge dvije pratile šta dječaci rade, da kojim slučajem nešto ne ukradu, što su nerijetko radili. Maloljetnik A. S. je uzeo kroasan, i kada je prišao kasi, na metar od radnice ispao mu je pištolj iz jakne. Žena je u šoku vrisnula, a on je monotonim glasom upitao “zašto se vi plašite oružja?”, nakon čega je izašao iz radnje – saznaje “Blic” od izvora bliskog istrazi. Sa njim su izašli i drugari, a uplašene radnice odmah su obavijestile policiju pa je došla patrola, saslušala ih i potražila A. S. i njegove roditelje.

I taman kada je kasirka, koja je ostala sama u radnji jer su obe koleginice završile smjene, pomislila da je drama prošla, problematični A. S. je u 19.30 ponovo došao u prodavnicu.

– Sve vrijeme u rukama je držao repliku pištolja. Počeo je da viče na nju “zar ja ne smijem da nosim oružje, to je samo igračka”, da bi već sljedećeg trenutka zaprijetio “tek ćeš ti mene upamtiti” nakon čega je repetirao oružje. Žena je bila uplašena, samo je stajala kao kip, a on joj se unosio u lice i prijetio “mrkli mrak je, vidjećeš šta će da ti se desi”. Pomahnitali dječak je ubrzo izašao iz radnje, a ona je smogla snage da pozove policiju i opet prijavi malog nasilnika, a prvo je napomenula da nije uopšte sigurna da je replika kojom joj je prijetio isto oružje koje je nosio ranije tog dana i koje mu je ispalo iz jakne – napominje izvor „Blica“ i dodaje da A. S. ni tada, kao ni nekoliko sati prije toga nije uzeo novac iz kase.

Osim što je obavijestila policiju o prijetnjama, uplašena kasirka je pozvala i svog oca koji je odmah došao u radnju i do kraja radnog vremena, do 22 sata, bio sa njom da se mali huligan ne bi pojavio i pokušao da joj naudi.

Te večeri u radnji se pojavio i njegov otac, suspendovani policajac S. S. koji je pokušao da izgladi stvari.

– Bio je pod gasom i pravdao se da nije ni znao da je klinac uzeo pare i da je kupio repliku pištolja. Čak je predložio da “kada nešto klinac uradi, vi ga slobodno izudarajte – što je dodatno šokiralo već uplašenu radnicu – naveo je izvor „Blica“ upoznat sa istragom.

Problematični dječak je inače četvrto dijete, i jedini sin policajca S. S. Protiv njega je do sada podnijeto šest krivičnih prijava zbog krađa, teških krađa, neovlašćenog korišćenja tuđeg vozila, a tužilaštvu je dostavljeno više od 20 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima.

Iako je policija izlazila na teren svaki put kada je prijavljeno da je počinio neko krivično djelo, ruke su im vezane jer nasilnik ima samo 13 godina i krivično je neodgovaran, pa ne može biti uhapšen.

O posljednjem incidentu, prijetnjama i nošenju replike oružja, policija je uradila jedino što je u njenoj nadležnosti, obavijestila je jagodinski Centar za socijalni rad. Kako „Blic“ saznaje, Ministrastvo za rad, boračka i socijalna pitanja, koje je upoznato sa slučajem, dalo je saglasnost i u najskorije vrijeme maloljetnik će biti izmješten iz porodice i institucionalno zbrinut, ili u Zavodu za vaspitanje djece i omladine u Knjaževcu ili u neku sličnu ustanovu.

Plašili prodavačice

Maloljetni i njegova četvorica drugova iz kraja inače žive blizu radnje i ranije su plašili prodavačice. Osim što su stalno morale da ih drže na oku jer su krali, a to je ovjekovečio i video nadzor, maloljetni huligani su ih upozoravali da se zabrinu za svoju bezbjednost.

Jednom se desilo da je nasilnik A. S. bio ispred radnje poslije 22 sata, kada je prodavačica zaključavala radnju, i nije joj bilo nimalo prijatno kada ga je vidjela iako kod sebe nije imala novca.

Problematično dijete

Prema saznanjima “Blica”, poslije njegovih zlodjela porodica je bila pod nadzorom nadležnih institucija, ali nisu baš iskazali želju za saradnjom da bi se dječak vratio na pravi put. Čak je bilo pokušaja da se on izmjesti u hraniteljsku porodicu. Ni to nije uspjelo jer niko nije želio da primi problematičnog tinejdžera.