Magazin

Mudar savjet starca Pajsija Svetogorca: Kad vas obuzmu negativne misli, dovoljno je samo da uradite ovo

Negativne i sabotirajuće misli su često glavni okidači za neuspjeh. One nas sprječavaju da rastemo, iskoristimo svoje potencijale, probudimo talente i napredujemo.

Mudar savjet starca Pajsija Svetogorca: Kad vas obuzmu negativne misli, dovoljno je samo da uradite ovo
FOTO: ПРАВОСЛАВЉЕ - ВЕРА/YOUTUBE/SCREENSHOT

 Osim toga, izazivaju iracionalne strahove i paralizuju napredak na svim poljima.

Mnogi veliki mislioci i duhovnjaci propovedali su čuvenu tezu “Kakve su ti misli, takav ti je život”. A, kad se malo bolje zamislimo, shvatamo da ima smisla. Kada hranimo pozitivne misli, rspoloženje nam odmah poraste, a isto tako važi i za suprotno.

Starac Pajsije Svetogorac je jedan od najznačajnih i najuvaženijih svetogorskih staraca 20. vijeka, pravoslavni hrišćanski monah koji je proteklih decenija postao jedna od najsvetijih ličnosti u Grčkoj. Upravo on, dao je mudar savjet u slučaju kada nas obuzmu negativne misli.

Misli su kao avioni koji lete iznad nas, ali ne mogu da nas se dotaknu sve dotle dok im mi ne izgradimo pistu za slijetanje!

Mi smo bića slobodne volje, i sami biramo šta ćemo sa takvim pomislima. Riječi Svetog Pajsija se tumače tako da treba da prepoznamo negativnu pomisao sa iskrenošću i smirenjem, ali ne treba dugo da se bavimo njom, da se fokusiramo na stvari koje nas uznemiravaju i pustimo da ona raste u nama.

Ne pravimo takvim mislima pistu puštajući ih da sleću u naša srca, niti se borimo protiv nje. Tu misao treba da osvijestimo, da je prepoznamo, shvatimo da je negativna, a zatim da je otpustimo i oslobodimo se, prenosi Stil.

Kao i kod svake nezdrave navike, potrebno je da budete odlučni i da se aktivirate. Kada imate neke negativne misli koje se tiču vas ili drugih, odlučite da ih zamijenite molitvom, riječima ljubavi i radosti.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije