Banjaluka

Muke roditelja mališana iz Kuljana: Bezuspješno traže otvaranje vrtića

Mještani Kuljana već godinama uzaludno traže da se da u ovom naselju otvori gradski vrtić, a u posljednjem pokušaju su čak predložili lokaciju koja bi mogla služiti za te namjene.

Muke roditelja mališana iz Kuljana: Bezuspješno traže otvaranje vrtića
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Oni su predložili da se za potrebe predškolske ustanove u toj mjesnoj zajednici preuredi prostor Osnovne škole “Jovan Dučić”, koji se ne koristi od 2011. godine, a koji je u vlasništvu Grada Banjaluka.

Pored toga, grupa građana iz ovog naselja je Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje predala 130 zahtjeva za upis djece u vrtić.

Gradonačelnik Igor Radojičić je potvrdio da je na adresu Grada stigla ova molba građana Kuljana.

Predložili su renoviranje prostora u ovoj MZ, koje bi se koristilo za potrebe vtića. Ta lokacija, nažalost, nije predviđena da se ovogodišnjim budžetom pretvori u predškolsku ustanovu – kazao je Radojičić.

On je naglasio da je cilj ove administracije da do kraja mandata u Banjaluci ima 300 novih mjesta u vrtićima.

– Kako bi ispunili taj cilj otvorena su dva nova vrtića, i to u Obilićevu i Rosuljama, u rekonstruisanim poslovnim prostorima koja su u vlasništvu Grada. Nedavno je otvoren  obnovljen i proširen vrtić “Bubamara”, što je ukupno oko 70 novih mjesta za mališane – rekao je on.

Kazao je da postoji problem na Starčevici, koji je usporio otvaranje vrtića i u ovom naselju.

– Do sada nam je dva puta padao tender za obnovu  prostora u vlasništvu grada, a koji smo namijenili za mališane Banjaluke. Inače bi i tu imali barem dvije vrtićke grupe sa više od 100 mjesta – kazao je Radojičić.

Naglasio je da je pokrenut tender za dogradnju vrtića “Kolibri” u Lazarevu.

– Vrijednost radova u ovoj fazi procijenjena na 500.000 KM i tu bi trebalo biti smješteno oko 200 djece. To je ono što u ovoj godini imamo isplanirano – precizirao je Radojičić.

Prema projektu, planirani objekat novog vrtića u Lazarevu bio bi površine oko 1.150 kvadratnih metara. Prva faza je izvedena 2013, kada je izgrađen južni dio vrtića sa dva trakta po četiri jedinice.

“Ježeva kućica” u novom ruhu

Pored otvaranja novih, ove godine je predviđena i obnova postojećih vrtića. Jedan od planiranih je i obdanište “Ježeva kućica”, koje je sagrađeno prije 7 decenija i koji je godinama u izuzetno lošem stanju, a ovog ljeta se očekuje njegovo uređenje.

Za obnovu ovog vrtića predviđeno 213.000 KM. Dio troškova, jednu trećinu, sufinansiraće UNDP u cilju povećanja energetske efikasnosti u javnim objektima, što je jedan od njihovih programa. U drugoj fazi, Grad će iz vlastitih sredstava rekonstruisati sanitarne čvorove.