Kultura

MULTIMEDIJALNI PRISTUP POEZIJI "Balada" Svetozara Ivetića inspirisana životom u BiH (VIDEO)

Svetozar Ivetić pravnik porijeklom iz Livna objavio je pjesmu „Balada“ koju je promovisao na svom „Fejsbuk“ profilu.

MULTIMEDIJALNI PRISTUP POEZIJI "Balada" Svetozara Ivetića inspirisana životom u BiH (VIDEO)
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Po objavljivanju pjesme primio sam veliki broj lajkova, kao i pozitivnih komentara iz mnogih država, jer je putem „Fejsbuka“ postala dostupna slušaocima i čitaocima – rekao je autor.

Pjesma je praćena i video produkcijom, koji je objavljen na „Jutjubu“. Video je uradio „Ivetić studio“ iz Njemačke, a autor Siniša Ivetić.

– Dakle, radi se o multimedijalnom izražavanju i pristupu poeziji, kako bi ista bila dostupna većem broju invalidnih lica, te slijepim i gluhim licima. Pjesma je nastala u toku 2019. godine, prilikom i nakon mojih odlazaka na raspravna ročišta i zastupanje pred sud u Livno, Mostar i Sarajevo sa kojih se vraćam, putujem i zapažam. Promovisana je javno početkom mjeseca septembra – objasnio je on.

Kako kaže, pjesma ima moć romana i namjeru da ukaže na težak život ljudi u BiH, usamljene kuće, ostavljenih i pustih polja bez ljudi, po kojima samo pramenovi magle vitlaju i prolaze, a pored toga nosi i jaku ljubavnu poruku osobi koju autor voli, sa kojom živi i prenosi svoje utiske i inspiraciju, te pozitivnu energiju da se istraje i da duša pjeva.

– Obično se uz molove plače i izražava tuga. To je tuga nad jednim propalim eksperimentom i jednom zemljom koja je raseljena i izmučena mnogim lošim stvarima, ugušenom kulturom, kvazi ponašanjem stranaca i domaćih političara – dodaje on.

Pored „Balade“ napisao je i u posljednje dvije godine objavio „Postojanje“, „Livanjski divlji konji“, „Dunje“ i „Koščate ruke“.

– Još kao student pisao sam za poznatu sarajevsku rok grupu “Bolero”, a na njihovom drugom albumu „O Jesenjinu“ 1988. godine objavljena je moja pjesma „Košćate ruke“, za koju je muziku uradio Mišo Bartulica. Pjesma je tada pozitivno ocijenjena od strane slušalaca i kritike, a najveću satisfakciju sam dobio kada sam video da je na moje sithove kover prepjev uradio mladi muzičar iz Kiseljaka Rajić Ivan (15), koji je nad starim zidinama Dubrovnika snimio svoj video i javno objavio moju pjesmu – objasnio je on.

Ivetić je napisao i par tekstova za Gradski tamburaški orkestar Banjaluka, a uskoro se očekuje njihov CD. Sarađuje sa više muzičara i kantautora iz BiH i Srbije.