Biznis

Muškarci šišanje plaćaju vrtoglavih 43 KM: U frizerskim salonima u Srpskoj SKOČILE CIJENE USLUGA, pogledajte da li će frizeri opet korigovati cjenovnike

U pojedinim frizerskim salonima u Srpskoj došlo je do novog skoka cijena usluga, najskuplje muško šišanje košta i do 43 KM, a neki su najavili i novo korigovanje cjenovnika.

ćovjek kod frizera
FOTO: FREEPIK

Najniža cijena muškog šišanja u Banjaluci je 8 KM u prigradskim naseljima, dok je za sređivanje brade potrebno odvojiti 12 KM.  

-Šišanje sam plaćao 10 KM, pa je cijena skočila na 15 KM. Prije tri dana sam otišao da se ošišam i tu uslugu sam platio 20 KM. Smatram da je to zaista skupo, jer se muškarci šišaju na svake dvije do tri sedmice – rekao je jedan mladić, koji se šiša u naselju Starčevica.

Vlasnik salona “Delija Barber” i edukator Mirza Delić za Srpskinfo kaže da u njihovom salonu svaki frizer ima različitu cijenu šišanja.

– Cijene šišanja u zadnjih pola godine nismo dizali i kreću se od 20 do 43 KM. Cijena brijanja je 23 KM, a klasično brijanje „vrući peškir“ košta isto kao i cijena usluge šišanja. U septembru planiramo ponovo dizati cijene do nekih 25% – rekao je Delić.

barber sređuje bradu
FOTO: FREEPIK

Cjenovnik, kako objašnjava, koriguju  na otprilike svakih godinu dana, jer dosta ulažu u znanje, edukacije i sam brend.

-Osim toga, potražnja nam je iz mjeseca u mjesec sve veća pa dizanjem cijena filtriramo klijentelu koja nam dolazi, kako ne bi čekali na termine duže od sedam dana – istakao je Delić. Dodao je da od aprila do avgusta uvijek vladaju velike gužve, pa se na termin trenutno čeka i do tri sedmice.  

Da su cijene usluga malo skočile, potvrdili su i u  „Barbershop Žare“ iz Banjaluke.

Usluga šišanja sada košta 15 KM, dok je za šišanje i brijanje u kombinaciji potrebno odvojiti do 27 KM. Cijene za sada više neće ići gore – poručili su oni.  

Mušterije koje im dolaze su obično, kako kažu, stalne i nisu im se žalile na poskupljenje.

-Kod nas se može odmah doći na termin ako se ukaže prilika, ali je poželjno zakazivanje – poručili su iz ovog salona.

Predsjednica Zanatsko-preduzetničke komore regije Banjaluka Žana Arsić kaže da su cijene u salonima podignute u februaru.

Žana Arsić
FOTO: SRNA

-Cijene muškog šišanja se kreću obično od 15 do 35 KM. Cijena zavisi od lokacije, troškova poslovanja, ali i brendova sa kojima ljudi rade – rekla je Arsićeva.

Objasnila je da nije ista cijena kirije u samom centru grada, na Starčevici ili u Budžaku, te dodala da neko koristi šampon od 5 KM, a neko od 35 KM.

To je klasična ponuda tržišta, a svako odlučuje gdje će ići da se šiša – zaključila je Arsićeva.

Dodala je da su skočile i usluge ženskog uljepšavanja, pa je tako za šišanje i feniranje minimalno potrebno odvojiti 35 KM, dok je za farbanje u salonu njihovom farbom potrebno odvojiti od 55 do 70 KM u zavisnosti od dužine kose.

-Ako klijent traži neki dodatni tretman prilikom šišanja to naravno utiče na završnu cijenu – objasnila je Arsićeva.

Pročitajte još

Arsićeva kaže da im najveći problem predstavlja u poslovanju granica od 50.000 KM, koja garantuje status malog preduzetnika.

-Cijene svega su skočile i poskupilo je samo poslovanje. Skočio je minimalac, topli obrok, prevoz. Ko ima dva radnika sigurno će već negdje u julu izgubiti status malog preduzetnika i moraće plaćati porez na dohodak od 10%. To je baš veliki udar na male preduzenike – rekla je Arsićeva.  Dodala je da kada se jednom izgubi status malog preduzenika, onda se tri godine to ne može vratiti.

U udruženjima za zaštitu potrošača kažu da su previsoke cijene muškog šišanja čisto pretjerivanje.

Istakli su da je to pomodarstvo i nema nikakve veze sa realnošću.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu