Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

MUZIČAR NALJUTIO VOĐE MANJINA Ko je autentični predstavnik Roma, Jevreja, Nijemaca i Čeha u BiH

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predstavnici nacionalnih manjina u BiH, poput lidera konstitutivnih naroda, ušli su u pravi politički rat oko toga ko je od njih autentični predstavnik građana.

Vijeće nacionalnih manjina BiH, koje djeluje pri Parlamentarnoj skupštini BiH, saopštilo je da ne podržava djelovanje Saveza nacionalnih manjina u BiH, te od Ministarstva pravde BiH traži da im poništi registraciju zbog zloupotrebe imena države.

Iza ovog kratkog saopštenja krije se pravi mali politički rat. Predsjednik Vijeća nacionalnih manjina BiH, univerzitetski profesor Tihomir Knežiček objašnjava  da je sporni savez prošle godine registrovao Davor Ebner, i to bez ikakvog znanja udruženja i pojedinaca koja predstavljaju nacionalne manine u BiH. Ebner je, inače, javnosti poznat kao muzičar, odnosno pjevač grupe „Regina“.

– Pošto je sve radio samoinicijativno, postavlja se pitanje legitimnosti tog pravnog subjekta, koji po svom nazivu predstavlja pripadnike nacionalnih manjina u BiH. To nije tačno. U dopisu koji je Ebner poslao kao odgovor na naše zaključke poprilično nepreciznio je naveo da su članice njegovog saveza četiri nacionalne manjine, od kojih dvije uopšte nisu priznate kao manjine po Zakonu o pravima pripadnika nacionalnih manjina. Bugari i Austrijanci nisu na listi 17 nacionalnih manjina u BiH – kaže Knežiček.

Diskvalifikacija

Prema njegovim podacima, Savez nacionalnih manjina u BiH pokušao je da se prijavi na konkurs Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH za projekte namijenjene udruženjima nacionalnih manjina. Ali, pošto nisu predali ovjeren statut – diskvalifikovani su.

Međutim, predsjednik Saveza nacionalnih manjina RS Franjo Rover tvrdi da Vijeće nacionalnih manjina BiH nije reagovalo samo od sebe, već tek nakon inicijative saveza koga on predstavlja.

– Nismo protiv osnivanja saveza nacionalnih manjina na nivou BiH, ali po redoslijedu. To znači, Savez nacionalnih manjina RS postoji, takav savez treba da bude osnovan i u Federaciji, i ta dva saveza treba da prave krovni savez. Ne naopako. Evo, ja ću sada uzeti dva udruženja u Prnjavoru i dva iz FBiH i napravićemo savez nacionalnih manjina. Ali, imaćemo 99 saveza. Čemu to vodi – pita Rover.

Nepriznati zakonom

Prema njegovim riječima, Ebner je „upitna“ nacionalna manjina, nepriznata Zakonom u BiH, jer se izjašnjava kao Austrijanac.

– Prvi put sam ga vidio na tom prošlom sastanku. Znate kakav je čovjek kada puši cigaretu na sastanku Vijeća na kome su bili i predstavnici OEBS i Savjeta Evrope. Nećemo učestvovati nigdje gdje učestvuje Savez nacionalnih manjina u BiH – kaže Rover.

On smatra da je lični interes jedini motiv Ebnera da registruje sporni savez.

– Pritom, on je i član Vijeća nacionalnih manjina BiH gdje uzima mjesečni paušal od oko 450 KM, a od njih krije to što radi. Mi smo jedini savez u BiH koji je odlukom Vlade RS priznat kao udruženje od javnog intreresa. Naš savez imenuje i Savjet nacionalnih manjina u NS RS. Maksimalno smo priznati od vlasti RS i sada dođe tamo neki “lijevi lik” i sam pravi savez BiH, kako bi tražio benefite i sufinansiranje. Neka mijenja ime svog udruženja – poručuje Rover.

Savez udruženja nacionalnih manjina u BiH nema registrovan broj telefona. Ebnera smo pokušali da kontaktiramo putem mejla, ali odgovor nismo dobili.

Tri čovjeka na ulici

Franjo Rover smatra da je potrebno mijenjati zakone o udruženjima i fondacijama RS i BiH.

– Sastanu se tri čovjeka na ulici i mogu da formiraju udruženje. To nema nigdje u svijetu. Po takvim zakonima možete napraviti i fudbalski savez BiH – ilustruje Rover.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO