Kultura

MUZIČKA MANIFESTACIJA OD VELIKOG ZNAČAJA Kvartet „Flutete“ po drugi put okuplja flautiste iz cijele BiH

Dani flaute u organizaciji kvarteta flauta “Flutete” iz Banjaluke u saradnji sa muzičkom školom “Vlado Milošević” i kulturnim centrom “Banski dvor” održaće se od 8. do 10. novembra.

MUZIČKA MANIFESTACIJA OD VELIKOG ZNAČAJA Kvartet „Flutete“ po drugi put okuplja flautiste iz cijele BiH
Foto: privatna arhiva

Manifestacija po drugi put okuplja flautiste iz cijele BiH, učenike osnovnih i srednjih škola, muzičkih akademija, nastavnike i profesore flaute koji će prisustvovati ili aktivno učestvovati na masterklasu, predavanjima i radionicama, ali i svirati u orkestru flauta posebno formiranom za ovu priliku.

Umijeće sviranja će pokazati na tri koncerta: na otvaranju 8. novembra u sali Muzičke škole s početkom u 12 časova, narednog dana u Vijećnici Banskog dvora s početkom u 19 časova i na zatvaranju 10. novembra ponovo u Muzičkoj školi s početkom u 13 časova.

Najprije bih istakla da su učesnici manifestacije „Dani flaute“ učenici osnovnih i srednjih muzičkih škola, te muzičkih akademija, ali i njihovi nastavnici. Dakle, i oni koji tek počinju svirati flautu i oni koji su se odlučili da će flauta biti njihova profesija, ali i profesionalni muzičari – svirači i pedagozi – rekla je profesorica flaute u Muzičkoj školi „Vlado Milošević“ Banjaluka, Sunčica Lončar.

Koncept ove manifestacije je osmišljen tako da svim uzrastima i svim nivoima trenutnog znanja bude prilagođen. Aktivni učesnici će raditi sa predavačima jedan na jedan na usavršavanju interpretacije muzičkih djela, a istovremeno će svi zainteresovani moći prisustvovati tim časovima i učiti kao pasivni učesnici – usvajati znanja iz muzičke pedagogije, tehnike sviranja i slično.

– Svi mi smo svakodnevno aktivni sudionici procesa učenja sviranja flaute u našim školama, ali dodatno i permanentno obrazovanje je nešto što se takođe podrazumijeva ukoliko želimo postići određene ciljeve. „Dani flaute“ su samo jedna od mnogobrojnih prilika za širenje vidika i sticanje novih znanja – rekla je.

Pored radionica na manifestaciji je zastupljena i koncertna aktivnost te će u toku „Dana flaute“ biti održana i tri koncerta: koncert predavača i dva koncerta učesnika manifestacije, ali i predavanja u vezi sa tehnikom sviranja i metodikom nastave flaute.

– Učesnici dolaze iz muzičkih škola i sa muzičkih akademija BiH. Biće oko 40 aktivnih i 30 pasivnih učesnika što je impozantan broj s obzirom na ukupan broj flautista u BiH. Prošle godine je ova manifestacija održana prvi put i zahvaljujući pozitivnim kritikama od strane tadašnjih učesnika odlučili smo da se okupimo i po drugi put – objasnila je.

Sa učesnicima će raditi prof. Laura Levai Aksin, redovni profesor flaute na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. „Flutete“, kvartet flauta koji je organizator ovog događaja, bili su njeni studenti.

– Ove godine ugostićemo i prof. Marijanu Josipović Mirković, profesora flaute u muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu, dobitnicu mnogobrojnih nagrada i priznanja za izvođaštvo i muzičku pedagogiju – dodaje.

Članice kvarteta „Flutete“ Deana Simić, Nataša Vukojević Dukić, Marija Pilipović i Sunčica Lončar će se predstaviti kao izvođači na koncertu, a pored toga će voditi i orkestar flauta što je još jedna od aktivnosti na „Danima flaute“.

Banski dvor i muzička škola „Vlado Milošević“, kao vodeće institucije u muzičkom životu Banjaluke bi bile nezaobilazne na ovakvim događajima, pa je tako i sa „Danima flaute“.

– Osim što će se manifestacija održavati u prostorijama navedenih institucija, one su ujedno i saradanici u organizaciji. Na programu će biti dela koja će učesnici usavršavati sa predavačima na masterklasu, a izvode ih solisti uz pratnju klavira. Takođe, predstaviće se i orkestar flauta sa nekoliko kompozicija – objasnila je.

Želimo okupiti flautiste bar jednom godišnje

– Cilj je da se flautisti iz BiH, a u budućnosti i sa šireg područja, bar jednom godišnje skupe i uživo razmijene iskustva, da nešto novo naučimo, ostvarimo kontakte i podstaknemo nove saradnje, osmislimo nove projekte. Da napredujemo, utičemo na poboljšanje muzičkog ukusa šireg auditorijuma. Može zvučati previše romantično ovakva izjava, možda čak i neostvariva u današnje vrijeme, ali čvrsto vjerujem da se upornošću i marljivim radom, optimističnim stavom može i te kako uticati na ostvarivanje bilo kojeg, pa tako i ovog cilja – rekla je Sunčica Lončar.