Društvo

Na autoputevima u Srpskoj 4,9 miliona vozila: Najveći prihod od putarine u Kladarima

Tokom 2021. godine, autoputevima u Srpskoj saobraćalo je više od 4,9 miliona vozila, a javno preduzeće „Autoputevi Republike Srpske“ na ime putarine ostvarilo je prihod od 25.567.991 marku.

Na autoputevima u Srpskoj 4,9 miliona vozila: Najveći prihod od putarine u Kladarima
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kako su za Srpskainfo potvrdili u Autoputevima RS, najviše vozila u protekloj godini prošlo je kroz naplatnu stanicu „Jakupovci“ (Banjaluka) na autoputu E 661 Gradiška Banjaluka, ukupno 1.760.889.

Na drugom mestu po broju vozila je naplatna stanica „Čatrnja“ (Gradiška), takođe na autoputu E 661, kroz koju je prošlo 964.087 vozila, dok je kroz naplatnu stanicu „Kladari“ kod Doboja, na autoputu „9. januar“ zabilježen prolazak 932.790 vozila.

Što se tiče ostvarenog prihoda, najviše novca slilo se u kasu NS „Kladari“- 7,71 milion maraka, zatim u NS „Jakupovci“ 7,62 miliona  KM, NS „Čatrnja“ 5,37 miliona KM i NS „Prnjavor“ 2,03 miliona maraka.

Pročitajte još

Iako “Jakupovci” prednjače po broju vozila, više prihoda ostvari se ipak u “Kladarima” jer ova naplatna stanica bilježi više teretnih vozila koja plaćaju i skuplju putarinu.

Autoputevi RS najveći prihod lani su ostvarili tokom ljetnih mjeseci- u avgustu 2,8 miliona KM, dok je u julu na ime putarine naplaćeno 2,56 miliona KM.

Na autoputevima u Srpskoj najbrojniji su putnički automobili, kojih je lani ukupno bilo 4,3 miliona. Za njih putarina od Banjaluke do Doboja košta 7 KM, dok kamioni u četvrtoj klasi za istu dionicu plaćaju 35 maraka.

Aplikacija za TAG uređaje

Više od 19.000 vozača koristi trenutno sistem elektronske naplate putarine (ENP) na autoputevima u Srpskoj. TAG uređaj postavljen u automobilu, vozači mogu dopuniti isključivo na naplatnim stanicama u Jakupovcima, Čatrnji, Prnjavoru i Kladarima. – U toku je priprema aplikacije, koja će omogućiti dopunu računa putem interneta- najavili su iz Autoputeva RS, ali nisu precizirali kada se može očekivati ova novina.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije