Hronika

Na božićno jutro PORODICU ZAVIO U CRNO: Teška nesreća kod Gradiške godinama bez sudskog epiloga

Vrhovni sud Republike Srpske još nije donio pravosnažnu presudu u slučaju teške saobraćajne nesreće koja se u januaru 2020. godine dogodila u Novoj Topoli, a u kojoj je poginuo 25-ogodišnji Rade Lisica iz Gradiške.

Vrhovni sud RS
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER

Za ovu nesreću prvostepenom presudom još u septembru 2021. godine osuđen je Bojan Obradović (29) iz Gradiške i to na tri godine zatvora.

Odbrana optuženog je u novembru 2021. godine podnijela žalbu na presudu, ali do danas Vrhovni sud Republike Srpske nije stavio tačku na ovaj slučaj.

Okružni sud u Banjaluci je u septembru 2021. godine prvostepenom presudom osudio Obradovića na tri godine zatvora, smatrajući ga odgovornim za saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo suvozač u njegovom vozilu, Rade Lisica (25), a povrijeđene su još tri osobe.

policija na putu tokom noći
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER

Zabrana upravljanja autom

Osim zatvorske kazne, vijeće kojim je predsjedavao Dragan Uletilović izreklo je optuženom i zabranu upravljanja vozilom “B” kategorije u trajanju od pola godine.

Ova zabrana računala bi se od dana pravosnažnosti presude, s tim da se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava u vrijeme trajanja kazne.

Ukoliko bi optuženi upravljao vozilom dok traje kazna oduzimanja vozačke dozvole, sud je zaprijetio da će ovu kaznu zamijeniti kaznom zatvora, tako što će za svakih šest mjeseci oduzimanja vozačke dozvole, odrediti mjesec dana zatvora.

FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Optuženi je ujedno bio obavezan da plati troškove sudskog postupka u iznosu od 2.100 maraka.

Prema optužnici, Obradović je tešku saobraćajnu nesreću skrivio na Božić 7. januara 2020. godine oko 3.30 u Novoj Topoli kod Gradiške.

Kako je navedeno, Obradović je u trenutku saobraćajne nesreće vozio “bmw 5D-520”, vlasništvo Dragana Lisice.

Pročitajte još

Lako pijanstvo

Vozeći brzinom od 122 kilometra na čas, na putu gdje je dozvoljena brzina bila 80 kilometara, automobilom “bmw” sletio je s kolovoza.

Nakon slijetanja automobil se isprevrtao, a tom prilikom poginuo je Rade Lisica, dok su teško povrijeđeni Milan Lisica (21), te Obradovićeva supruga Veselka Baškalo Obradović (25). U nesreći je bio povrijeđen i optuženi vozač Bojan Obradović.

U optužnici je navedeno da je Obradović vozio pod uticajem alkohola, odnosno bio je u stanju između pripitosti i lakog pijanstva, sa 1,05 promila alkohola u krvi.

Optužnicom je ocijenjeno da je optuženi bio na granici pripitosti i lakog pijanstva sa 0,99 g/kg alkohola u krvi, odnosno 1,05 promila, te svjestan da usljed brze vožnje može ugroziti javni saobraćaj i dovesti u opasnost živote drugih učesnika u saobraćaju, olako držeći da će je moći spriječiti ili da ona neće nastupiti.

alkotest
FOTO: M. ILIĆ/RINGIER

– Dolaskom u mjestu Nova Topola optuženi je sletio s kolovoza u desni putni pojas, gdje je došlo do prevrtanja vozila, pri čemu su usljed udaraca tijelom u tvrde dijelove unutrašnjosti kabine motornog vozila suvozač oštećeni Rade Lisica zadobio povrede u vidu više fraktura lobanje, višestruke prelome, čeone, sljepoočne i tjemene kosti, koje su prouzrokovale krvarenje moždane komore povređenog mozga i dovele do smrtnog ishoda. Istovremeno, putnici u istom vozilu, i to oštećena Veselka Baškalo Obradović je zadobila tešku tjelesnu povredu u vidu nagnječenja pluća s prodorom vazduha u desnu duplju, a oštećeni Milan Lisica tri teške tjelesne povrede u vidu iščašenja zgloba lijevog lakta, prelome lijevih poprečnih nastavaka pršljena kičmenog stuba i krvarenje ispod kapsule jetre praćeno izlijevanjem u okolnu trbušnu duplju – stoji u optužnici.

Izmijenjena optužnica

U žalbi koja je dostavljena Vrhovnom sudu RS između ostalog je precizirano da je prvostepena presuda zasnovana na nezakonitim dokazima, od kojih je na prvom mjestu onaj o utvrđivanju stepena alkoholisanosti kod optuženog. Istovremeno, u žalbi na osuđujuću presudu precizirano je da je tek nakon intervencije odbrane izmijenjena optužnica u pogledu ograničenja brzine kretanja na spornoj dionici, gdje se dogodila saobraćajna nesreća. Naime, ranije se navodilo da je to bilo 60 kilometara na čas, umjesto utvrđenih 80 kilometara na čas.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije