Svijet

Na crnom tržištu sve više sintetičkih droga: Interpol uhapsio 1.333 osobe širom svijeta

Međunarodna operacija koju vodi Interpol razotkrila je ogromne razmjere trgovine drogom uz zapljenu nedopuštenih narkotika i prekursora hemikalija u vrijednosti većoj od 717.000.000 američkih dolara i hapšenje 1.333 osumnjičene osobe širom svijeta.

Na crnom tržištu sve više sintetičkih droga: Interpol uhapsio 1.333 osobe širom svijeta
FOTO: YONHAP/EPA

Operacija “Lajonfiš V” (23. jun 31. septembar) bila je usmjerena na krijumčarenje nedopuštenih droga duž vazdušnih, kopnenih i pomorskih ruta u 22 zemlje širom svijeta putem koordinisanog prekograničnog pristupa, s više od 291 tone prekursora hemikalija i 35.5 tona narkotika.

Dok tradicionalne droge poput kokaina i kanabisa i dalje predstavljaju značajan udio na tržištu ilegalnih droga, operacija je naglasila porast proizvodnje i prodaje sintetičkih droga kao što su metamfetamin, Kaptagon i ketamin.

Pročitajte još

Hemikalije prekursori posebno su vrijedne kriminalnim organizacijama jer im omogućuju proizvodnju beskonačnih zaliha sintetičkih droga s vrlo visokom profitnom maržom.

Proizvodnja sintetičkih droga ne zavisi o okolnim ili vanjskim činiocima poput kokaina i heroina i može se proizvoditi u urbanim sredinama u blizini glavnih prometnih čvorišta, prenose Nezavisne novine.

Prihvati notifikacije