Politika

NA DVIJE STOLICE Neki političari u BiH će istovremeno biti i poslanici i ministri

Oduži li se formiranje novog Savjeta ministara BiH, kao prije četiri godine, desiće se apsurdna situacija u kojoj su neki funkcioneri istovremeno i ministri i poslanici.

NA DVIJE STOLICE Neki političari u BiH će istovremeno biti i poslanici i ministri
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Aktuelni ministri u Savjetu ministara Mirko Šarović, Dragan Mektić i Adil Osmanović, kao i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić na izborima 7. oktobra osvojili su poslaničke mandate u PS BiH. Zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić izborio je poslanički mandat u Parlamentu FBiH.

Kada CIK BiH potvrdi rezultate izbora, njima će biti dodijeljeni certifikati čime zvanično postaju poslanici. Međutim, zbog raskoraka u formiranju zakonodavne i izvršne vlasti oni će i dalje nastaviti da rade u Savjetu ministara BiH. Sličnih primjera ima i u kantonima i u RS, ali je razlika u tome što nova vlada u Srpskoj bude brzo formirana, pa prelazni period traje veoma kratko.

Izbornim zakonom BiH je riješena ta situacija, i to u članu 1.8 stav (4). Kako se tamo navodi, jedna osoba može obavljati najviše jednu neposredno izabranu javnu dužnost ili najviše jednu neposredno i jednu posredno izabranu dužnost, osim ako ovim Zakonom nije drugačije regulisano. Nespojivo je istovremeno vršenje ovih funkcija sa vršenjem funkcija u izvršnim organima vlasti, osim u periodu dok se ne konstituišu izvršni organi vlasti izabrani na redovnim izborima u istom izbornom ciklusu – kaže portparolka CIK Maksida Pirić.

Foto: Srna
Foto: Srna

Na pitanje kako misli da stigne na oba posla, aktuelni ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić kaže da će mu to biti dodatni napor, ali da se već pomirio s tim.

– Ako bismo i ja i zamjenik podnijeli ostavke u Ministarstvu bezbjednosti, ko bi tamo radio dok se ne konstituiše Savjet ministara? Pošto je CIK  rekla da je sve to po zakonu, valja mi se nositi s tim. Naravno da je to veliki dodatni posao, ali šta mogu. Nisam jedini – kaže Mektić za Srpskainfo.

“Kadija te tuži…”

U CIK BiH nisu mogli da nam odgovore da li će u ovom slučaju funkcioneri imati mogućnost da primaju dvije plate, za dva posla, jer kažu da radnopravni odnosi nisu njihova nadležnost.

Dragan Mektić takođe još nije siguran, ali kaže da je načuo da će on i kolege koje su u sličnoj poziciji moći samo da izaberu jednu od dvije plate, koja im je povoljnija. Potom je u svom stilu, u šali, poručio: „Eto sreće da su dvije plate! Onda bih boga molio da to potraje što duže.“

Ivica Ćavar, konsultant Centara civilnih inicijativa, objašnjava da je nakon opštih izbora 2014. CIK donijela uputstvo po kome novoizabrani poslanici – ministri u izvršnoj vlasti mogu da obavljaju samo „najnužnije“ poslove u prelaznom periodu.

– Međutim, postavlja se pitanje da li je moralno da isti ljudi obavljaju funkcije u zakonodavnom i u izvršnom organu vlasti. To znači da odlučuju o sebi samima ili narodski rečeno „kadija te tuži, kadija ti sudi“, što svakako nije u redu. Tu treba tražiti hitno rješenje da se izbjegnu ovakve i slične situacije  – kaže Ćavar za Srpskainfo.

Kako ovo izbjeći

Ivica Ćavar smatra da postoji nekoliko načina da se ovakve situacije izbjegnu, od kojih je jedan da poslanici – ministri „zamrznu“ svoj poslanički mandat do izbora nove izvršne vlasti.

Druga opcija je da se izmjenom Zakona o Savjetu ministara BiH precizira da, po ovlaštenju ministara, njihovi zamjenici privremeno preuzimaju dužnost. U tom kontekstu, prema njegovim riječima, trebalo bi u Ustavu BiH odrediti rokove za fomiranje vlasti, a CCI je 2007. pokrenuo inicijativu da to bude 90 dana od potvrđivanja rezultata izbora. Ako to ne uspije, u izborno zakonodavstvo je potrebno ugraditi mogućnost vanrednih izbora.