Društvo

"Na hiljade pacijenata izliječeno" Šeranić sa direktorima bolnica o aferi "Kiseonik"

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić razgovaro je danas u Banjaluci sa direktorima bolnica u Srpskoj, u vezi afere "Kiseonik", odnosno tvrdnji da je kiseonik koji se koristi u bolnicama neadekvatan.

"Na hiljade pacijenata izliječeno" Šeranić sa direktorima bolnica o aferi "Kiseonik"
FOTO: VLADA RS

Insinuacije da se ne radi o medicinskom kiseoniku, su, kako smo i ranije naglasili, apsolutna neistina, poručeno je nakon sastanka.

Direktori bolnica su naglasili da se isti kiseonik koristi u klinikama u regionu i u Evropi, te da se on upotrebljava u terapijske svrhe i kod drugih stanja i oboljenja. Podsjetili su da se kiseonik, uz sertifikat (potvrdu) o čistoći kiseonika nabavlja godinama unazad, a da se njegov kvalitet, i prije pandemije virusa korona, ogleda u uspješnosti zdravstvenih usluga širokog spektra. Naročito, u pandemiji virusa korona, kod pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, kiseonik je izuzetno važan dio terapije, saopšteno je iz ministarstva zdravlja.

Pročitajte još

Oni su naglasili da je hiljade pacijenata oboljelih od COVID 19 kod kojih je korišćena oksigena terapija u našim bolnicama uspješno izliječeno, kao i mnogo veći broj pacijenata koji su se liječili od drugih oboljenja.

– Podržavajući nezavisnu potvrdu kvaliteta medicinskog kiseonika, upozoravamo da je krajnje štetno da se na ovaj način urušava povjerenje u medicinsku nauku, struku i profesionalni dignitet ljekara, koji rade u COVID i drugim odjeljenjima. Izazvanje nepovjerenja i straha u javnosti može oboljele i njihove porodice navesti na odluke da odbiju terapiju, koja može prouzrokovati smrtni ishod kod pacijenta kojem je ona za liječenje neophodna- ističu iz ministarstva.

Podsjetimo, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković prošle sedmice je u javnost izneo tvrdnje da firma „TGT Tehnogas“ iz Laktaša nema dozvolu za promet lijekova, odnosno medicinskog kiseonika, koji se koristi kao lijek. Stanivuković je podnio prijavu tužilaštvu, jer se, kaže, u UKC RS isporučuje kiseonik koji nije prošao kontrole, a posao je povjeren firmi koja ima dozvolu za uvoz tehničkog, ali ne i medicinskog kiseonika.

Sve više mlađih kovid pacijenata

Tema sastanka sa rukovodiocima bolnica bila je i trenutna epidemiološka situacija u Srpskoj, funkcionisanje i kapaciteti u bolnicama i sprovođenje protivpandemijskih mjera zaštite stanovništva. Upozoreno je da je zabilježen sve veći broj mlađih pacijenata oboljelih od virusa korona kojima je potrebno bolničko liječenje, a da se teže kliničke slike, u većini slučajeva, razvijaju kod onih koji nisu vakcinisani. Ministar Šeranić je naglasio da sve bolnice u Srpskoj raspolažu dovoljnom količinom medicinske zaštitne opreme i lijekova.

– Značajan izazov je organizacija rada tako da kada se pojavi veći broj pacijenata oboljelih od COVID-19 u jednoj opštini ili gradu, susjedne bolnice stave na raspolaganje svoje kapacitete, kao što je to bilo u prethodnom talasu ove pandemije- rekao je Šeranić.

Prihvati notifikacije