Kultura

Na izvinjenje čekala 50 godina: Preminula Sačin Litlfeder koja je došla na Oskar umjesto Marlona Branda

Aktivistkinja Sačin Litlfeder preminula je u 75. godini, nedjeljama nakon što je dobila izvinjenje od Akademije filmske umjetnosti i nauke zbog tretmana ove organizacije na dodjeli Oskara 1973. godine, kada je odbila nagradu Akademije u ime Marlona Branda.

Na izvinjenje čekala 50 godina: Preminula Sačin Litlfeder koja je došla na Oskar umjesto Marlona Branda
FOTO: OSCARS/YOU TUBE/SCREENSHOT

Akademija filmske umjetnosti i nauke saopštila je da je Litlfeder umrla u nedjelju u svom domu u Novatu u Kaliforniji, prema njenom staratelju.

Organizacija je prije dve nedelje održala događaj u čast Litlfeathera za veče “razgovora, liječenja i proslave”.

Kada je Brando osvojio nagradu za najboljeg glumca u filmu “Kum”, Litlfder, u haljini od jeleće kože i mokasinama, je umjesto glumca došla na ceremoniju koja je održana 1973. godine, izašla na scenu, i postala prva Indijanka koja je to uradila na dodjeli Oskara.

Kada se 1973. pojavila u Brandovo ime, Litlfeather, tada 26-godišnjakinja, rekla je da joj je Brando dao instrukcije da ne dira statuetu Oskara; i od strane producenta emisije Hauarda Koha da ograniči njene primjedbe na 60 sekundi, pod pretnjom hapšenja ako ode tokom vremena, navodi The Hollywood Reporter.

Litlfeder je u svom govoru rekla da “Brando sa velikim žaljenjem ne može da prihvati ovu veoma velikodušnu nagradu i razlozi za to su tretman američkih Indijanaca danas od strane filmske industrije –  i na televiziji u reprizama filmova, kao i sa nedavnim dešavanja u koja su se desila svojevremeno u Wounded Knee-ju u Južnoj Dakoti.”

Neki u publici su je izviždali. Džon Vejn, koji je u to vrijeme bio u bekstejdžu, navodno je bio bijesan. U godinama nakon toga, Littlefeather je rekla da je bila ismevana, diskriminisana i lično napadnuta zbog svog kratkog pojavljivanja na dodjeli Oskara, piše Telegraf.

Zbog svega ovoga, Akademija se poslije skoro pet decenija izvinila Sačin Litlfeder, prenosi Dejli Mejl.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije