Svijet

Na molitvi stotine vjernika: Ističe ultimatum za monahe kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve

Na stotine vjernika okupilo se od ranog jutra na molitvi u Kijevsko-pečerskoj lavri koju, prema odluci vlasti u Kijevu, monasi kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve treba danas da napuste.

kijevsko-pečarska lavra
FOTO: OLEG PETRASYUK/EPA

Kijevsko-pečerska lavra u ovom trenutku: od ranog jutra na stotine vjernika Ukrajinske pravoslavne crkve okupilo se na molitvi- navodi se u poruci Crkve objavljenoj na “Telegramu”.

Nacionalni istorijski spomenik Kijevsko-pečerska lavra naložio je monasima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve da napuste manastir do 29. marta, prenosi “Sputnjik”. Kako je saopšteno, od ovog datuma prestaje da važi ugovor o zakupu zaključen 2013. godine, pa monasi moraju da napuste sve prostorije koje su im predate.

Namjesnik manastira mitropolit Pavel (Lebed) u video-obraćanju ukrajinskom predsjedniku Vladimiru Zelenskom poručio je da monasi odbijaju da se isele.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit zaporoško-melitopoljski Luka objavio je štrajk glađu povodom progona monaha iz Lavre.

Pročitajte još

Njegova svetost patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril izjavio da je nalog vlasti monasima da napuste lavru “monstruozan čin”, dok je i papa Franjo izrazio zabrinutost zbog situacije sa Kijevsko-pečerskom lavrom, te je pozvao “strane koje su uključene u rat da poštuju sveta mjesta”.

Podršku Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi izrazio je i patrijarh antiohijski i cijelog Istoka Jovan Deseti, dok je patrijarh cijele Gruzije Ilija Drugi uputio pismo carigradskom patrijarhu Vartolomeju u kojem ga je zamolio da pomogne u ublažavanju tenzija radi stvaranja uslova za miran suživot crkava i međusobnog zbližavanja.

Sinod Bjeloruske pravoslavne crkve pozvao je svjetsku zajednicu da aktivno stane u zaštitu kanonskog pravoslavlja u Ukrajini, a protiv progona Ukrajinske pravoslavne crkve i Kijevsko-pečerske lavre su i druge pravoslavne crkve, uključujući Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC).

u saopštenju koje je potpisao Njegova svetost patrijarh sprski Porfirije, kao predsjednik Svetog Sinoda, izražena je duboka zabrinutost SPC zbog toga što državno rukovodstvo Ukrajine sprovodi državni teror nad Ukrajinskom pravoslavnom crkvom i najgrublje krši osnovna prava i vjerske slobode, s ciljem brisanja svih tragova izvornog pravoslavlja u Ukrajini.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije