Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NA MUKAMA ZBOG RANIJIH PROPUSTA Dobili Sokolski i “Šoping”, izgubili staru stanicu

Banjaluka
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Katastrofalna privatizacija najveći je krivac za gubitak zemljišta Stare autobuske stanice u centru Banjaluke, u trenutku dok se Grad Banjaluka i dalje suočava s nizom sličnih procesa u kojim su na kocki zemljišta i nekretnine vrijedne na desetine miliona KM, upozoravaju pravni eksperti.

Upravo zahvaljući propustima u postupku privatizacije, „Autoprevoz“ je došao u priliku da dođe u posjed imovine koju je, po tvrdnjama iz Gradske uprave, još 1979. godine „trampio“ za zemljište nove autobuske stanice.

A gotovo identičan uzrok povod je i gotovo svih drugih sudskih bitaka u kojim se novi vlasnici „očerupanih“ državnih preduzeća pojavljuju kao nosioci prava na vrijedna zemljišta i nekretnine.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ipak, u Gradskoj upravi ističu da je ohrabrujuće što je u posljednje 3 godine već dobijeno nekoliko vrijednih pravosudnih bitaka, a neki od aktera zloupotreba s gradskim zemljištem, poput bivšeg pravobranioca Mirka Stojčinovića, upravo na intervenciju Grada završili su na sudu.

Kako ukazuju, jedan od finansijskih najvrjednijih vođen je za ogromnu parcelu nekadašnjeg ZZ „Agroprometa“, odnosno nekadašnjeg voćnjaka između Lauša i Paprikovca, te brojne njihove parcele u blizini Banjaluke. Poslije dugotrajnog sudovanja i borbama sa posljedicama otimačine imovine nekadašnjih zadruga, Grad je ipak odnio pobjedu u borbi za ovo zemljište, vrijedno nekoliko desetina miliona KM.

Na ovoj parceli uveliko se gradi velika, moderna saobraćajnica koja će povezati dva naselja, a kako je planirano, u voćnjaku će nići novo gradsko naselje, uz planirane sportsko rekreativne sadržaje.

Foto: Grad Banjaluka

– U posljednje tri godine uspjeli smo da vratimo zgradu nekadašnjeg Šoping centra, koju smo rekonstruisali u modernu sportsku dvoranu. Nedavno, dobili smo i bitku za zgradu Sokolskog doma, za koju je, takođe, planirano da bude pretvorena u dvoranu. Trenutno, čekamo da ovaj objekat i u zemljišnim knjigama bude upisan na Grad, što je preduslov da bi se ušlo u rekonstrukciju – navode u Gradskoj upravi.

Kao primjer katastrofalne privatizacije ističu i slučaj „Naš dom“, objekat u kojem se trenutno nalazi Radnički univerzitet. Zahvaljući propustima nekadašnje Direkcije za privatizaciju, zajedno s propalim „Našim domom“ u privatizaciju je otišla i zgrada, iako je ovo preduzeće bilo samo korisnik te imovine, ali ne i vlasnik. Slučaj je još u fazi odlučivanja, a posljednje presude išle su u korist Grada, pa se u Gradskoj upravi nadaju da će i ovaj objekat uskoro biti u njihovom vlasništvu.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Još 2017. gradonačelnik Igor Radojičić upravo je, zbog spornog postupanja bivšeg pravobranioca Stojčinovića, zatražio reakciju istražnih organa. Kao primjere sumnjivog postupanja, Radojičić je naveo cijeli niz predmeta, među njima i Poljoprivrednu školu, slučaj „Radničkog“ i „Građe“  – ukazuju iz Gradske uprave.

Zahvaljujući upravo ovim prijavama, uhapšeni su i procesurani Stojčinović i njegov zamjenik Nikola Jeličić. Oni su optuženi da su, zloupotrebom službenog položaja, Grad oštetili za više od 7 miliona KM. Prvostepenom presudom osuđeni su na 5,5 godina zatvora zbog zloupotreba u slučajevima „Građa“, „Poljoprivredna škola“ i „Naš dom“. Ova presuda trenutno je, po žalbi advokata, na preispitivanju na višem sudu.

Ujedno, ovo je, faktički, maltene jedina „krupnija“ presuda vezana za zloupotrebe iz procesa privatizacije i otimačinu državne imovine.

Atraktivne lokacije

Vraćeno

  • Zemljište nekadašnjeg „Voćnjaka“ na Laušu
  • Zgrada Šoping centra (pretvorena u dvoranu)
  • Zgrada Sokolskog doma (čeka se upis u zemljišne knjige i rekonstrukcija)

Sporovi u toku

  • Zemljište Poljoprivredne škole (vodi se više postupaka)
  • Zgrada Radničkog univerziteta (posljednje presude u korist Grada)

Izgubljeno

  • Stara autobuska stanica

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO