Biznis

Na ovih 10 STVARI se može trošiti manje para: Sugestije i savjeti finansijskih stručnjaka bez obzira koliko zarađujete

Kada je u pitanju trošenje novca, nije uvijek važno koliko imate na računu. Čak i ako više zarađujete ili imate značajnu ušteđevinu, to ne znači da treba da trošite svoj teško zarađeni novac nepromišljeno.

crni petak, sniženja
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

U stvari, mnogi finansijski stručnjaci upozoravaju da to ne radite i umjesto toga preporučuju donošenje svjesnih odluka o potrošnji koje daju prioritet potrebama nad željama možda uz malo trošenja s vremena na vrijeme.

Daju savjete za 10 stvari koje bi trebalo da birate uvijek jeftinije:

Lijekovi

Ako su vam potrebni lijekovi, razmislite dvaput o kupovini najskuplje opcije. Možda ćete otkriti da generičke opcije odnosno zamjene, koštaju manje i da i dalje nude iste prednosti.

– Generičke verzije lijekova često sadrže iste aktivne sastojke kao i njihovi brendovi, ali su obično mnogo pristupačnije – rekla je Erika Kulberg, advokat, stručnjak za lične finansije i osnivač Erika.com.

Sljedeći put kada budete u apoteci, uporedite sastojke na brendu imena i generičkim opcijama da biste vidjeli kako se upoređuju.

Pročitajte još

Vitamini i suplementi

Slično kao što često možete dobiti jeftinije generičke lijekove bez žrtvovanja kvaliteta, isto možete učiniti i sa vitaminima i suplementima. Samo obavezno provjerite sastojke i brendove unakrsnih referenci u svrhu kvaliteta.

– Iako nisam medicinski stručnjak, ako neko može da dobije vitamin kao što je B12 u jeftinijem obliku, onda bi to trebalo da uradi umjesto da plaća premiju za vitamin B12 od nekog drugog – rekao je Sebastijan Janija, finansijski stručnjak i vlasnik Ontario Properti Bajers.

Namirnice

Namirnice i cijene hrane su suštinski trošak, ali vaš račun za hranu ne mora biti ogroman. U stvari, mnogi finansijski stručnjaci bi preporučili da ne kupujete najskuplje sastojke i da se odlučite za jeftiniju alternativu.

 hrana i piće u marketina
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Osim ako zaista ne možete da uočite razliku između prehrambenog proizvoda sa imenom i brenda prodavnice, idite sa brendom prodavnice da biste uštedjeli novac – rekla je Kulberg.

Podsjećamo pritom da, na primjer u Srbiji, svaki lanac supermarketa ima svoju robnu marku kvalitetnih proizvoda.

Izuzetak od ovog pravila je ako imate kupon za predmet sa imenom i prezimenom.

Jania se složila sa ovim rekavši: “Namirnice, posebno kada su u pitanju namirnice bez imena brenda , obično će biti najjeftinije.”

Knjige

– Nikada ne bih rekla nekome da ne kupi knjigu, ali nema potrebe da kupujete najnovije izdanje u tvrdom povezu – navela je Kulberg.

– Prelazak na digitalnu verziju sa e-knjigom će vam doslijedno uštedjeti novac čak i na najnovijim izdanjima. Ako više volite tradicionalnu papirnu knjigu, uvijek potražite polovnu kopiju na Amazonu ili pogledajte knjižaru polovnih knjiga u vašem gradu da biste nabavili knjige za dolar ili dva umjesto za 20 dolara – kaže ona.

Sajam knjiga
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Drugi način da uštedite novac na knjigama je da ih pozajmite iz javne biblioteke. A ako ste zabrinuti zbog kašnjenja, pogledajte audio knjige ili e-knjige.

Predmeti za jednokratnu upotrebu

Sve što morate često da mijenjate trebalo bi da kupite što je moguće jeftinije.

– Kad god je to moguće, volim da ulažem u odjeću ili kućne stvari za koje znam da će trajati, ali ponekad morate da prihvatite kada je nešto izgubljen slučaj- rekao je Kulberg.

-Na primjer, ako želite da često mijenjate svoju zavjesu za tuširanje, verzija iz velikog lanca za maloprodaju će biti jednako dobra kao i dizajnerska verzija. Ako znate da će vaša djeca prosipati na vaš tepih i da ćete morati da ga mijenjate svakih nekoliko godina, idite na jeftiniju opciju umesto investicionog komada – kaže ona.

Odjeća za bebe

Još jedna stvar koju treba kupiti što jeftinije da biste uštedjeli novac je odjeća za bebe.

– Bebe rastu tako brzo i nova odjeća uskoro prestaje da im pristaje. Dakle, kupujte jeftinu odjeću i ne brinite o kvalitetu – rekla je Dajana Hauard, finansijski analitičar u CouponBirds-u.

Možda ćete moći da uradite isto sa drugim stvarima koje neće trajati, kao što su igračke za bebe. Samo budite sigurni da izaberete stvari koje su i dalje bezbjedne za vaše dijete.

Kozmetika

Kozmetika je još jedna ključna oblast u kojoj možete smanjiti troškove dok i dalje dobijate ono što želite.

-Iako možda imate omiljenu dizajnersku podlogu ili ruž za usne od kojih nikada nećete odstupiti, pokušajte da pronađete alternativu u drogerijama za većinu svoje rutine šminkanja – rekla je Kulberg.

Danas u apoteci možete pronaći zaista zamjene za dizajnerske proizvode za šminkanje za dijelić njihove cijene. Istina, niko ne može utvrditi da li ste potrošili 30 dolara na svoju maskaru.

Teretana

Troškovi članstva u teretani se zaista mogu povećati, posebno ako računate na početnu naknadu za registraciju i mjesečne troškove. Dakle, ako želite da idete u teretanu da biste radili na svojoj kondiciji, izaberite najjeftiniju opciju koja će vam ipak dati ono što želite.

– Traka za trčanje je traka za trčanje, zato ne dozvolite da vas saune i besplatni proizvodi u kupatilu ubijede da svom budžetu dodate trocifreno mjesečno članstvo u teretani – rekao je Kulberg.

Čaj i kafa

Osim ako nemate omiljeni brend čaja ili kafe koji jednostavno ne možete da napustite, vaša kupovina bi trebalo da se odnosi manje na ime, a više na sastojke.

Za one koji piju čaj, Jania je predložila kupovinu na veliko kako bi dobili najnižu moguću cijenu „po jedinici“. I za one koji gledaju odakle je kafa, prije vidite šta u sebi ima i da li vam daje to što vam treba.

Automobili

Kada su u pitanju automobili, znati koliko potrošiti može biti malo nezgodno. Na kraju krajeva, željećete da pronađete pravi balans između cijene, stanja i kvaliteta. Ali sve dok dobro radi i služi svojoj svrsi, vjerovatno vam je bolje da kupite jeftinije vozilo nego skuplje.

Polovni automobili
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Glavna svrha automobila je da vas prebaci sa jedne lokacije na drugu, a ne da bude statusni simbol ili nešto za pokazivanje – rekla je Jania.

Pod uslovom da je vozilo bezbjedno i da će raditi ono što bi trebalo da radi, preporučuje se izbjegavanje plaćanja najveće cifre.

Podsjećamo i da polovni automobili gube na vrijednosti od datuma kupovine, piše Blic biznis.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije