Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NA POMOLU POSKUPLJENJE Računi za vodu veći za tri marke

Banjaluka
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Banjalučani bi uskoro mogli dobiti veće iznose na računima iz gradskog Vodovoda. Odobrenje za povećanje cijena ovom preduzeću treba dati Skupština grada i to pitanje bi trebalo da se nađe već na idućem zasjedanju koje će najvjerovatnije biti održano već 6. februara.

Iako se odbornici još nisu izjasnili o ovom pitanju informacije sa kojima raspolažemo govore da su velike šanse da će gradski parlament podržati ovo poskupljenje.

Naime, preduzeće Vodovod  je nedavno uputilo zahtjev Gradskoj upravi za povećenje cijene vode za oko 11 pfeninga po kubnom metru. Pored toga tražili su uvođenje paušala na mjerno mjesto koji bi iznosio 1,5 KM. Prema računici koje je uradilo ovo preduzeće prosječan račun za vodu u Banjaluci trenutno iznosi oko 17 KM, a ovo poskupljenje bi taj iznos povećao za oko tri marke.

Kako saznajemo od upućenih u ovu problematiku Vodovod je u zahtjevu za poskupljenje naveo da Banjaluka ima najjefitiniju cijenu vode u BiH i regionu te da smo gotovo jedini grad u kojem se ne plaća naknada za mjerno mjesto.

Naveli su da sa prihodima od naplate po aktuelnom cjenovniku neće moći da grade nove vodovode  niti da održavaju postojeću mrežu jer su lani pored gradske preuzeli brigu i seoskoj koja na godišnjem nivou traži dodatnih dva miliona KM.

Prema analizi koju su napravili sa trenutnom cijenom od 1,18 KM po kubnom metru Banjaluka je u lošijem položaju u odnosu na okolne gradove.

Foto: Dejan Božić RAS/Srbija

Poređenja radi, naveli su da u Bijeljini kibuk vode naplaćuju 3,09 KM a naknadu za mjerno mjesto 1,60 KM a u Sarajevu 1,45 KM a paušal dvije marke…

Prema njihovoj, analizi, u cijeloj BiH jeftinija vode se može naći samo u  Višegradu sa 1,14 KM, s tim da se i u ovoj opštini, kao i ogromnom broju ostalih u RS i BiH, građani dodatno plaćaju i fiksna naknadu za mjerno mjesto od 1,5 KM.

Prema proceduri, zahtjev Vodovoda trenutno je na analizi u odjeljenjima za komunalne poslove i za lokalni i ekonomski razvoj i strateško planiranje.

Ukoliko ova odjeljenja, u svojoj odvojenoj analizi, prihvate argumente Vodovoda onda se taj dokument upućuju u skupštinsku poceduru i konačnu odluku o njemu će donijeti odbornici.

Kako saznajemo u Gradskoj upravi imaju razumijevanja za zahtjeve Vodovoda ako se ima u vidu ogromna potreba za gradnjom nove mreže ali da konačna odluka o tome da li će biti prihvaćen njihov zahtjev još nije donesena.

– Stoje argumenti „Vodovoda“ da se radi o relativno neznatnom poskupljenju od oko tri KM po domaćinstvu, ali i da im je taj novac preko potreban kako bi imali dovoljno novca za gradnju novih vodovoda – tvrde upućeni.

Grad je lani iz budžeta odobrio 500.000 KM pomoći Vodovodu kako bi smanjili financijski pritisak na ovo preduzeće zbog pruzimanja brige o seoskim vodovodima. U ovogodišnjem takva sredstva nisu planirana. Gradonačelnik Igor Radojičić je više puta izjavljivao da se Vodovod muči sa preuzetim seoskim vodovodima.

-To su više stotina kilometara vodovodne mreže na seoskom području koja je u lošem stanju koja traži ogromna sredstva. Prošlo ljeto smo na jednoj lokaciji na sistemu Banjica imali 100.000 KM troškova na popravkama  zbog pregorijevanja elektro instalacija.  Vodovod će se naći u teškim financijskim problemima jer neće moći da izdrži tempo investiranja i gradnje nove i održavanja postojeće mreže – reako je Radojičić.

Zadnje poskupljenje 2015. godine

Računi za potrošenu vodu u Banjaluci su poskupjeli posljednji put 2015. godine. Tada je za Vodovod  odobreno povećanje od deset odsto tako da cijena vode i kanalizacije, zajedno s PDV-om i vodnim doprinosom, posljednje tri godine, građane košta 1,18 KM  po metru kubnom, a za one koji nemaju izgrađenu kanalizaciju 0,90KM.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO