Digitalna Srpska

NA REVERS IZDATO 2.000 RAČUNARA Kako bi trebala da izgleda onlajn nastava u Srpskoj

Da bi učenici u Srpskoj u novoj školskoj godini mogli da prate onlajn nastavu, uključujući i one koji su u izolaciji zbog pojave virusa korona u njihovoj školi, trebalo bi, za početak, da posjeduju računar, laptop ili telefon i internet konekciju.

NA REVERS IZDATO 2.000 RAČUNARA Kako bi trebala da izgleda onlajn nastava u Srpskoj
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

Pored toga, neophodna je upotreba Microsoft Office 365 platforme sa svim alatima, kao i portala Ministarstva prosvjete i kulture, eNastava, koji su predviđeni za izvođenje ove nastave.

Tako su za Srpskainfo, uoči nove školske godine, objasnili u Ministarstvu prosvjete i kulture RS, te poručili da će, ako učenik ne posjeduje uređaj, škole učenicima izdavati laptope iz projekta „Dositej“ na revers.

Po njihovim podacima, do sada je učenicima na revers izdato više od 2.000 od raspoloživih 20.000 računara, koliko je osnovnim školama isporučeno upravo u sklopu projekta „Dositej“.

Baterije

Ministarstvo je, kažu, napravilo plan izdavanja računara iz ovog projekta na revers, u skladu s potrebama i pristiglim zahtjevima učenika.

Pročitajte još

 – Ako neka od škola nije bila u mogućnosti da izda vlastite laptope, druga škola iz okruženja je imala obavezu da izda neophodan broj laptopa, kako bi ih dobili svi učenici koji su iskazali potrebu – navode iz Ministarstva.

Na pitanja o problemima koje su neke škole imale da u vrijeme odvijanja nastave na daljinu izdaju ove računare učenicima, zbog njihovih tehničkih nedostataka, te da li je nešto urađeno po tom pitanju do nove školske godine, iz Ministarstva kažu da se uglavnom radi „samo o lošim baterijama kod laptopa iz prve faze projekta“.

– To se rješava na način da se laptop drži stalno uključen u struju. Takođe, Ministarstvo je tokom 2018. godine obezbijedilo i oko 1.000 zamjenskih baterija za laptope iz prve faze ovog projekta – ističu iz Ministarstva.

Učenje na daljinu

Po Planu organizovanja rada osnovnih i srednjih škola i đačkih domova u školskoj 2020/21. godini, za vrijeme trajanja pandemije virusa korona, škola je dužna da za učenike koji su upućeni u izolaciju, učenike sa hroničnim bolestima, te za one koji iz drugih opravdanih razloga ne mogu pohađati nastavu, organizuje nastavu putem upotrebe Office 365 edukativnih ili drugih alata za učenje na daljinu.

Međutim, kako je Srpskainfo već objavila, onlajn nastava posredstvom platforme Office 365, u Srpskoj još nije zaživjela, a u međuvremenu se učenici koji treba da uče na daljinu snalaze da dođu do materijala koji su obrađivani u školi.