Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Na skupu protiv Istanbulske konvencije u Splitu za “Dom spremni” i Tompson

Svijet
Autor:

Foto: Index.hr/screenshot Youtube

U Splitu je večeras održan skup građanske inicijative “Hrvatska protiv Istanbulske konvencije” sa zahtjevom da se odustane od ratifikovanja tog dokumenta koji je podijelio hrvatsku javnost, ali i vladajući HDZ.

Protest su obilježili ustaški pozdrav “Za dom spremni!”, nepismeni transparenti, govornici koji učestalo pominjali “domovinski rat” i Franju Tuđmana, ali i otvorene prijetnje HDZ-ovcima koji će sutra u Saboru glasati za ratifikaciju Istanbulske konvencije, prenose hrvatski mediji.

U više navrata im je poručeno da će ih, ako budu glasali za ratifikaciju, smijeniti na sljedećim izborima.

Među okupljenima su bili hrvatski saborski zastupnici Miro Bulj, Željko Glasnović, kontroverzni pjevač Marko Perković Tompson.

Prema procjeni organizatora, na skupu se okupilo 70.000 ljudi, Indeksovi reporteri navode je bilo maksimalno 15.000 ljudi, dok policija još nema procjenu broja onih koji su protestovali.

Pred kraj protesta protiv Istanbulske konvencije održan je i kontraprotest tokom kojeg su zagovornici ratifikacije u more na Matejuški pustili bijele lampione, čiji je broj jednak broju žena ubijenih otkad je Hrvatska potpisala Istanbulsku konvenciju 2013. godine.

Istanbulska konvencija, koja se bavi zaštitom žena i borbom protiv nasilja u porodici, izazvala je bunt među katoličkim sveštenstvom i pripadnicima konzervativnih partija u Hrvatskoj..

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO