Hronika

Na smrt prebili starca, pa izvršili još 40 KRIVIČNIH DJELA: Institucije ne mogu ništa DJEČACIMA LOPOVIMA i oni to znaju

Prošlo je tačno godinu dana od kada su braća iz Novog Sada V.N. (13) i Z.N. (11) svirepo prebili Todora Šunjku (75) u Tovariševu koji je u teškim mukama tri mjeseca kasnije preminuo u bolnici zbog teških tjelesnih povreda.

Na smrt prebili starca, pa izvršili još 40 KRIVIČNIH DJELA: Institucije ne mogu ništa DJEČACIMA LOPOVIMA i oni to znaju
FOTO:

To maloljetnoj braći nije bilo prvo krivično djelo za koje nisu odgovarali zato što su mlađi od 14 godina a od onda su uspjeli da naprave pravi “crni rekord”, jer su počinili više od 40 krivičnih djela za koje policija zna, ali im zajedno sa nadležnim javnim tužilaštvom ne može ništa, piše Blic.

Kako tvrdi izvor iz policije koji prati ovaj slučaj, svima su ruke vezane, a izgleda da su problematična braća toga svjesna, pa to obilato koriste.

– Svako krivično djelo za koje je postojao osnov sumnje da su ga počinila maloljetna braća ili jedan od njih je rasvijetljeno. Policija je po službenoj dužnosti podnijela krivične prijave nadležnom javnom tužilaštvu koje je za svaku prijavu formiralo slučaj, sprovelo dokazne radnje, utvrdilo krivicu osumnjičenih i predmete stavilo ad akta zato što su počinioci mlađi od 14 godina i ne podliježu krivičnoj odgovornosti – podsjeća naš sagovornik.

Pročitajte još

Osnovno javno tužilaštvo je nakon smrti Todora Šunjke pokrenulo postupak dokaznih radnji protiv majke maloljetne braće S.N. u želji da utvrdi njenu odgovornost za njihovo ponašanje što im je jedino od pravnih lijekova preostalo.

Nakon prikupljenih svih dokaza i sagledavanja cjelokupnog činjeničnog stanja donesena je javnotužilačka odluka kojom je S.N. lišena roditeljskog prava, a djeca su u potpunosti potpala pod nadležnost novosadskog Centra za socijalni rad koji je od samog početka bio uključen u čitav postupak.

Međutim, stručnjaci Centra za socijalni rad nisu mogli vaspitno da utiču na dječake, jer nisu imali ni prilike zato što su stalno bježali iz te ustanove. Nekada i u roku od 24 sata nakon što ih policija vrati pod okrilje centra, a za sve to vrijeme činili su nova krivična djela.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu