Svijet

NA SNAZI OŠTRIJE MJERE ZA ULAZAK U AUSTRIJU Evo šta je sve potrebno da bi se od ponoći prešla granica ove zemlje

Od ponoći je u Austriji stupio na snagu pooštreni režim za ulazak u zemlju, kojim je obavezna elektronska registracija prije polaska na put.

NA SNAZI OŠTRIJE MJERE ZA ULAZAK U AUSTRIJU Evo šta je sve potrebno da bi se od ponoći prešla granica ove zemlje
FOTO: JULIEN DE ROSA/EPA

Od 19. decembra Austrija primjenjuje strogi režim ulaska u zemlju, prema kojem svi koji dolaze iz rizičnih regiona moraju u obavezni desetodnevni karantin, koji je moguće prekinuti tek nakon petog dana izolacije, negativnim testom.

Ta mjera trebalo je da važi najprije do 10. januara i imala je za cilj da se spriječi “uvoz” virusa iz inostranstva za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika. Međutim, ta mjera je produžena do 18.januara, a sada do daljnjeg uz dodatnu obavezu popunjavanja formulara prije dolaska u Austriju.

Od strogog režima ulaska u Austriju izuzeti su jedino putnici koji dolaze iz Australije, Finske, sa Islanda, iz Japana, sa Novog Zelanda, Norveške, Južne Koreje, Vatikana, Grčke i Singapura.

Svi putnici su dužni da ispune digitalni formular, to jest izvrše elektronsku registraciju preko “Pre-Travel-Clearance” (PTC) koji se nalazi na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Austrije.

Od karantina izuzete su samo osobe koje prekogranično rade, poslovni punici, pripadnici humanitarnih organizacija, tranzitni saobraćaj, kao i osobe koje su dobile poziv od suda, koje moraju na sahranu, a svi oni će prije ulaska morati da prikažu, to jest na digitalnu registraciju “zakače” negativan PCR ili antigenski test ne stariji od 72 sata.