Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NAČELNIK MODRIČE UZ HRVATSKE POVRATNIKE Još bez kompromisa o trasi autoputa Doboj-Vukosavlje-Bijeljina

Politika
Autor:

Foto: Opština Modriča/RAS Srbija

Još nije postignut kompromis u vezi sa spornom trasom autoputa Doboj-Vukosavlje-Bijeljina koja bi, prema sadašnjem planu, trebalo da prođe kroz tri mjesne zajednice u opštini Modriča, zbog čega bi se srušilo stotinjak obnovljenih kuća hrvatskih povratnika.

Pero Josipović, savjetnik potpredsjednika Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda, Josipa Jerkovića, potvrdio je za Srpskainfo da je radna grupa koja je dobila zadatak da odredi trasu budućeg autoputa odlučila da jedan njen dio prođe kroz hrvatska povratnička naselja Garevci, Kladari i Pećnik, što je unijelo nemir među povratnike jer bi mogli ostati bez svojih kuća.

Zbog toga je prije nekoliko dana u opštini Modriča održana javna rasprava o predloženom projektu, na kojoj su mještani navedenih naselja jasno dali do znanja da se protive predloženoj trasi autoputa.

Josipović kaže da su mještani uložili žalbu koju su poslali Ministarstvu saobraćaja i veza Srpske, te da čekaju njihov odgovor.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Mještani su na tom sastanku kazali da se ne protive izgradnji autoputa, ali da se protive da trasa prođe kroz njihova naselja. Predložili su da nadležni nađu rješenje kojim neće biti ugroženi mještani, niti njihova imovina. Podršku u tome dao im je i načelnik opštine Modriča Mladen Krekić – istakao je Josipović.

On dodaje da bi tim povodom kroz nekoliko dana trebao biti održan i sastanak u Banjaluci na kojem će prisustvovati predsjednici mjesnih zajednica Garevci, Kladari i Pećnik, te načelnik opštine Modriča, i predstavnici nadležnih institucija Srpske.

Josipović ističe da će se na sastanku pokušati naći kompromis za predloženu trasu autoputa.

– Nedopustivo je da se ruše kuće povratnika jer postoje i druga rješenja za planirani autoput. Ima područje gdje su livade, šume i pašnjaci, pa zašto trasa ne bi išla preko toga, a ne da se ruše kuće i da autoput prolazi pored škole i župnog ureda – navodi Josipović.

Dodaje da je podršku mještanima navedenih naselja dao i potpredsjednik Jerković, koji je obećao učiniti sve sa svoje strane da im pomogne kako bi se našlo razumno rješenje koje neće ići na štetu povratnika.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO