Društvo

Utvrđen nacrt ugovora o slobodnoj trgovini sa Turskom

Savjet ministara BiH utvrdio je Nacrt ugovora o slobodnoj trgovini s Turskom, izjavio je danas zamjenik predsjedavajućeg Savjeta i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

Utvrđen nacrt ugovora o slobodnoj trgovini sa Turskom
FOTO: TANJUG/RAS SRBIJA

Nakon diskusije utvrđen je nacrt ugovora s izvještajem o obavljenim pregovorima koji su trajali dvije godine i to je upućeno Predsjedništvu BiH na konačno izjašnjavanje – rekao je novinarima Šarović.

Napomenuo je da se radi o međunarodnom ugovoru, te da je to dio obaveza koje je nosilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, piše Klix.

– Ono što je, po meni, najvažnije u odnosu na ranija rješenja, to je da je po prvi put u ugovor unesena odredba koja se tiče obaveze Turske da BiH svake godine obezbijedi kvotu za izvoz mesa u Tursku, obzirom da su goveđe meso i druge vrste mesa do sada bile na punoj carinskoj stopi, bez umanjenja carine, s tim da je turska vlada jednostranom odlukom svake godine odobravala određenu količinu – pojašnjava Šarović.

Naveo je da se druge dvije ključne izmjene odnose na pristup tržištu uslugama i pristup javnim nabavkama.

– Javne nabavke i tržište usluga su, po zakonodavstvu BiH, liberalne obzirom da imamo evropsko zakonodavstvo, ali je pristup tržištu Turske bio zatvoren i na neki način ovim sporazumom mi smo omogućili da se ono otvori, što je dobar rezultat pregovora koji su trajali dvije godine – kazao je Šarović.