Društvo

NADOMAK MORA, A PUSTOŠ I TUGA Ima li nade za sela u zaleđu Neuma

Kiševo, Žrnjevo, Dobrovo, Hutovo, Hrasno… Vjerovatno nikad niste čuli za ova sela neobičnih imena, iako se ona nalaze takoreći na korak od Jadranskog mora.

NADOMAK MORA, A PUSTOŠ I TUGA Ima li nade za sela u zaleđu Neuma
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

To su sela na planini Žaba, u zaleđu Nema, jedinog bosanskohercegovačkog grada na moru. Proći ćete kroz njih ako ka Neumu putujete preko Stoca ili Svitave, uskim i strmim asfaltnim putem, koji je izazov i za iskusne vozače.

Odavde potiču sirevi, masline, jagnjetina, grožđe, smokve, sočno mediteransko povrće… mada je i tih đakonija sve manje, jer je u zaleđu sve manje ljudi.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Zaleđe je zapostavljeno već godinama i skoro je opustjelo. Eto, Hutovo je nekad vrvilo od života, bilo je i gospodsko i gospodarsko (privredno) sjedište, jer je do 1976. kroz ovo mjesto prolazila uskotračna pruga. Ali, kada je “ćiro” ukinut, počelo je i iseljavanje ljudi – priča gradonačelnik Neuma Živko Matuško.

Dodaje da je  školu u Hutovu nekad pohađalo više od 800 đaka; sada ih ima svega 11.

Matuško kaže da je razvoj zaleđa i njegovo uključivanje u turističku ponudu neumske rivijere jedan od ciljeva lokalne politike. Vjeruje da bi mnogim turistima bilo privlačno da boravak na moru obogate izletom u neko od ovih sela, posjetom poljoprivrednim gazdinstvima ili obližnjem Parku prirode Hutovo blato, gdje se nalazi jedno od najvećih zimovališta ptica u Evropi.

Velike nade za spas zaleđa u Neumu polažu u izgradnju novog savremenog puta Stolac – Neum, koji će prolaziti ovim područjem.

Da li će široki drum poslužiti da se nekadašnji stanovnici vrate u ova sela i da tu dočekuju turiste, ili će se njime i posljednji mještani zaputiti u bijeli svijet, vidjeće se već krajem iduće godine, kada bi magistrala trebalo da bude završena.