Biznis

NAGLI RAST CIJENA NEKRETNINA Berlin otkupio 6.000 STANOVA da smanji pritisak na tržište

Grad Berlin otkupio je više od 6.000 stanova od fonda za nekretnine iz Luksemburga, kako bi se smanjio pritisak na berlinskom tržištu stanova. Radi se o nekretninama izgrađenim na području tadašnjeg Zapadnog Berlina u poslijeratnom periodu, koje je ovaj fond kupio 2015. godine, a grad ih sada vraća u namjeri da smanji pritisak na sve skupljem tržištu stanova.

NAGLI RAST CIJENA NEKRETNINA Berlin otkupio 6.000 STANOVA da smanji pritisak na tržište
FOTO: NEKRETNINE.RS/PRIVATNA ARHIVA

Kupovinom 6.000 stanova dovršavamo najveći projekat povratnog otkupa stanova u istoriji Berlina – rekla je senatorka Berlina zadužena za stanogradnju Katrin Lomper i dodala da greške nastale prodajom državnih stanova ne mogu da isprave, ali da mogu da garantuju da stanarine neće rasti.

Cijene nekretnina i stanarina u Berlinu su posljednjih godina doživjele nagli rast, a stanje je posebno kritično u segmentu socijalnih stanova.

Predstavnici desne, populističke Alternative za Njemacku (AfD) kritikovali su otkup stanova.

– To je bačen novac. Time nije izgrađen nijedan novi stan. Potrebna nam je stanogradnja, a ne nacionalizacija – saopštio je AfD.

Porast cijena stanova najviše se osjeća u Berlinu. Naime, 2011. godine cijena kvadratnog metra za stan od 60 kvadrata iznosila je 1.400 evra, a 2018. čak 4.000 evra.

Prema procjenama njemačke vlade, kako bi se ublažio pritisak na tržište nekretnina, godišnje bi trebalo da se izgradi 350.000 do 400.000 novih stanova, ali je prošle godine izgrađeno tek oko 280.000.

Pritisak na tržište stanova, pogotovo u socijalnom sektoru, dodatno je pogoršala migracija izbjeglica iz siromašnijih dijelova Evropske unije.