Društvo

NAGRAĐEN AKTER AFERE "PELENE" Sin direktor za javne nabavke u FZO, a majka ga kontroliše

Đorđe Cvijić, predsjednik tenderske komisije Fonda zdravstvenog osiguranja RS, koja je bila ključna u odabiru loših pelena za teško bolesnu djecu i odrasle sa invaliditetom, umjesto da bude pozvan na odgovornost nagrađen je direktorskom foteljom, i to ne bilo kakvom.

NAGRAĐEN AKTER AFERE "PELENE" Sin direktor za javne nabavke u FZO, a majka ga kontroliše
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Odlukom direktora Fonda Dejana Kusturića, Cvijić je imenovan za izvršnog direktora za  javne nabavke! Dakle, sve javne nabavke u Fondu zdravstvenog osiguranja RS, a radi se o milionima maraka godišnje, sada će biti u njegovoj zoni odgovornosti. I to nije sve: Đorđa Cvijića će, kao interna revizorka Fonda, kontrolisati njegova majka Rada Cvijić!

Ovako izgleda kadrovska završnica afere koja već danima potresa Republiku Srpsku. Podsjećamo, zbog katastrofalno loših pelena, koje je Fond izabrao na centralizovanom tenderu za cijelu RS, život je dodatno zagorčan teško bolesnoj deci i nepokretnim bolesnim starijim ljudima, a nihove porodice su izložene dodatnim troškovima, jer su pelene, koje dobijaju na recept, gotovo neupotrebljive.

Imenovanje

Ovim problemom je pogođeno 1.209 porodica u RS. Prema pisanju pojedinih medija, ovakvom nabavkom pelena omogućen je ekstraprofit pojedinim privrednicima bliskim vlasti.

Foto: Drasko Stanivukovic/screenshot Facebook
Foto: Drasko Stanivukovic/screenshot Facebook

Cvijić je imenovan u ponedjeljak, nakon što je u petak sa funcije izvršnog direktora Sektora za ugovaranje zdravstvenih usluga i javne nabavke smijenjen Branislav Zeljković.

To je odluka direktora Fonda Dejana Kusturića. Očigledno, to je nagrada za “dobro obavljen posao” sa pelenama – kaže izvor Srpskainfo blizak Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

Nepotizam

Rad novopečenog izvršnog direktora kontrolisaće njegova majka, i to po komandnoj odgovornosti. Rada Cvijić je, naime, šefica je jedinice za internu reviziju u Fondu. Izvori Srpskainfo tvrde da to nije jedini slučaj nepotizma u Fondu, gdje se već godinama, takoreći po tradiciji, zapošljavaju članovi porodica rukovodilaca.

– Ovdje ima toliko rodbine i supružnika da je bilo samo pitanje dana kada će se desiti jedna ovakva kombinacije koja će izazvati skandal – kaže naš izvor.

Pročitajte još

Na upit Srpskainfo, iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS su potvrdili da je Cvijić novi direktor za javne nabavke, tvrdeći da je u pitanju “interna kadrovska promjena u cilju poboljšanja efikanosti”. Nisu, međutim, odgovorili ko su bili članovi komisije za sporne pelene, jer taj podatak, inače potvrđen iz više izvora, u Fondu očigledno kriju.

Poslaničko pitanje

Ove, ali i druge podatke u vezi s aferom “Pelene”, tražio je i opozicioni poslanik Draško Stanivuković (PDP), koji je prvi javno progovorio o ovom problemu.

– Postavio sam poslaničko pitanje u vezi s tim, odgovor još nisam dobio, ali strpljivo čekam. Do iduće sjednice Narodne skupštine proći će zakonski rok od 30 dana. Vidjećemo da li će javnost do tada dobiti smislene i jasne odgovore ili gomilu fraza i izgovora, kao što je običaj u odgovorima na poslanička pitanja – kaže Stanivuković.

Afera “Pelene” izbila je prije mjesec dana, jer se od Nove godine korisnici pelena mogu na recept dobiti isključivo nekvalitetne i tanke pelene, nabavljene preko centralizovanog tendera, koje su toliko lošeg kvaliteta da ih uopšte nema u komercijalnoj prodaji. Ranije su korisnici na recept dobijali kvalitetne pelene, a uz doplatu su mogli dobiti još kvalitetnije od onih koje im Fond nudi, ali sada pacijenti nemaju takvu mogućnost.

Najveći broj spornih pelena nabavlja “Eko-piramida inžinjerig”, firma Dejana Lukendića, vlastima bliskog direktora FK Borac Banjaluka.

Prihvati notifikacije