Digitalna Srpska

NAGRADNI FOND OD 38.000 KM Završnica takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Srpskoj

U finalu ovogodišnjeg takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Republici Srpskoj naći će se ukupno šest timova iz Srpske, koji će se u decembru pridružiti i direktno finalu ovog velikog takmičenja u Srbiji.

NAGRADNI FOND OD 38.000 KM Završnica takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Srpskoj
FOTO: VLADA RS

Ovu timovi su, naime, ostali u ovom takmičenju, koje su u RS provodi već 12 godina, nakon što su u oktobru prošli treći krug recenzija za svoje inovacione projekte, a koje kroz ovo takmičenje i obuke, pokušavaju da pretvore u uspješne poslovne modele.

Ovaj posljednji krug recenzija urađen je nakon završenih treninga, po usvojenoj metodologiji, te sa razvijenim poslovnim modelima, načinima komunikacije sa kupcima i klijentima i marketinškim strategijama.

U oktobru je održan treći krug recenzija, nakon čega je ukupno osam timova ostalo u takmičenju, od čega šest timova odlazi u finale takmičenja za Najbolju tehnološku inovaciju, dok su preostala dva tima nagrađena u kategoriji najbolji srednjoškolski i najbolji studentski tim. Svi oni su u septembru prošli dva treninga “Testiranje poslovnog modela iz ugla finansija“ i „PITCH – testiranje rezimea“, nakon čega su timovi dostavili svoje poslovne modele – objašnjava Drago Gverić, direktor Inovacionog centra Banjaluka, koji je jedan od partnera Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS u realizaciji ovog projekta u Srpskoj.

On podsjeća da su se za ovogodišnje takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u RS prvobitno prijavila 33 tima, za koje su u maju održane i tehničke recenzije, urađena je evaluacija pristiglih prijava i poslije tih recenzija ukupno 13 timova je nastavilo dalje takmičenje.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija
Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Ovih 13 timova su se u prethodnim mjesecima “borili” za ulazak u finale takmičenja u RS, te su u junu održane četiri radionice za timove o razumijevanju inovacija, definisanju jedinice proizvoda i cijene, poslovnim modelima inovativnog poslovanja i testiranju poslovnog modela iz ugla kupca.

Ulazak u finale im, naime, donosi i mogućnost da osvoje dio nagradnog fonda od ukupno 38.000 KM, ali i da učestvuju u finalu takmičenja koje se paralelno održava i za teritoriju Srbije.

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u RS se, podsjećamo, odvija po ideji i u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, koje je prvobitno i pokrenulo ovaj program još 2005. godine.

Dvije godine kasnije takmičenje je prošireno i na Republiku Srpsku, zahvaljujući memorandumu o saradnji između resornih ministarstava Srbije i Srpske, te specijalnim i paralelnim vezama RS i Srbije.

Tako je takmičenje za RS krenulo 2007. godine, od kada inovatori i timovi sa područja RS mogu da se prijave i da učestvuju u takmičenju koje se pod jednim takmičenjem praktično dešava na dvije lokacije.

Dio takmičenja se istovremeno odvija u Srbiji, a dio u Republici Srpskoj, s tim da finalisti iz Srpske idu direktno i u finale takmičenja u Srbiji, odnosno pridružuju se u finalnom ocjenjivanju timovima iz Srbije, a koje se tradicionalno dešava krajem decembra u Beogradu.

Neposredno prije toga, ovi finalisti, završe i finalno takmičenje u Srpskoj.

– U novembru će biti održan posljednji krug obuka sa ciljem da takmičari dobiju neophodna znanja i izrade svoje prezentacije za finale koje će biti održano 13. decembra u Banjaluci. Nagradni fond takmičenja u RS je ukupno 38.000 KM i on se raspoređuje na finaliste na osnovu rangiranja, tako da prvi dobija najveći iznos i tako dalje. Njihov rezultat kasnije u Srbiji nema direktan uticaj na raspored tog fonda – ističe Drago Gverić.

Nekon što završe takmičenje, podsjeća on, mnogi od ovih timova nastavljaju komercijalnu eksploataciju svoje poslovne ideje, modela i inovacije, od koje neke i zažive, a nekima je potrebno još neko vrijeme da se razviju.

Foto: Vlada RS/RAS Srbija
Foto: Vlada RS/RAS Srbija

– U samo finale dođu inovacije i poslovni modeli za koje recenzenti i potom žiri smatra da ima najveći potencijal i da može imati najveću valorizaciju na tržištu. Naravno, dobar dio ideja koje dođu zahtjeva nastavak ulaganja u razvoj tehnologije, jer ne može to odmah da ide u serijsku proizvodnju, ali svi koji prođu do finala izađu spremni da dalje pregovaraju sa klijentima i potencijalnim investitorima i zatvaraju aranžmane kako bi izašli na tržište i to je vrednost ovog takmičenja – ističe Gverić.

Na konkurs za najboljnu tehnološku inovaciju u Republici Srpskoj, u martu i aprilu, svake godine stigne 30 do 40 inovacija i inovativnih tehnoloških rješenja.

Takmičilo se ukupno 308 timova

Cilj ovog takmičenja jeste da promoviše inovacije i tehnološka dostignuća koja mogu da se povežu sa privredom, odnosno da inovatore podstakne da svoje ideje razviju u uspješne poslovne modele.

Tokom 12 godina kroz takmičenje je prošlo 308 timova, među kojima su neki u ovoj ideji u uspjeli, te danas vode uspješne biznise zasnovane na inovativnom proizvodu.

Od tih 308 timova, kroz takmičenje je do sada nagrađeno ukupno 94, a ukupan iznos nagrada koje su oni dobili bio je 464.500 KM.