Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NAJAKTIVNIJI NA BLISKOM ISTOKU Ruski hakeri MASKIRALI SE u Irance i napali 20-tak zemalja

Digitalna Srpska
Autor:

Foto: RAS Srbija

Ruski hakeri iskoristili su iransku operaciju sajber-špijunaže i napali vladine i industrijske organizacije u dvadesetak zemalja, tvrde zvaničnici SAD i VB.

Ruska hakerska grupa poznata kao “Turla”, koju estonske i češke vlasti optužuju da djeluje u ime ruske Savezne bezbjednosne službe, iskoristila je iranske alate i kompjutersku infrastrukturu i uspješno hakovala organizacije u najmanje 20 različitih zemalja u posljednjih 18 mjeseci, naveli su britanski bezbjednosni zvaničnici.

Oni su dodali da su hakeri najaktivniji bili na Bliskom istoku, ali da su im na meti bile i organizacije u Velikoj Britaniji, prenosi Rojters.

Pol Čičester, visoki zvaničnik britanske obavještajne agencije Državni komunikacioni štab, kaže da hakeri rade u “prilično popunjenom prostoru” i da razvijaju nove metode napada kako bi bolje prikrili tragove.

U zajedničkom saopštenju sa američkom Nacionalnom bezbjednosnm agencijom, britanski Nacionalni centar za sajber bezbjednost navodi da želi da podigne svijest o tim aktivnostima i oteža napade svojim neprijateljima.

– Želimo da pošaljemo jasnu poruku da čak i kada napadači pokušavaju da prikriju identitet, imamo mogućnosti da ih identifikujemo – rekao je Čičester, koji je direktor operacija Nacionalnog centra za sajber bezbjednost.

Ruski i iranski zvaničnici nisu odgovorili na molbu za komentar, ali su i Moskva i Teheran u više navrata poricali optužba za hakovanje koje dolaze sa Zapada.

Zapadni zvaničnici svrstavaju Rusiju i Iran među najopasnije prijetnje u sajber protoru, pored Kine i Sjeverne Koreje.

Obavještajni zvaničnici kažu da nema dokaza o povezanosti “Turle” sa iranskom hakerskom grupom “APT34”!, čije je alate preuzela, a za koju se tvrdi da radi za iransku vladu.

– Vjerovatnije je da su se rusku hakeri infiltrirli u infrastrukturu iranskih kolega, kako bi se pretvarali da su napadi došli od te grupe, što njihove žrtve i očekuju – rekao je Čičester.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO