Digitalna Srpska

Najbrže rastuća aplikacija: Treds za samo pet dana dostigao 100 miliona korisnika

Treds, aplikacija koju je prošle sedmice pokrenula Meta u 100 zemalja, postala je najbrže rastuća aplikacija nakon što je dostigla 100 miliona korisnika u samo pet dana.

aplikacije
FOTO: COPPER VS GLASS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Time je prestigao četbot ChatGPT kojem je trebalo dva mjeseca da dostigne 100 miliona korisnika.

Aplikacija Treds, kojom američki veb div Meta konkuriše društvenoj mreži Tviter, još nije dostupna korisnicima u EU. U Meti kao razlog kašnjenja pokretanja u EU navode nejasnoće vezane uz evropske zakone oko razmjene podataka.

Aplikacija je od srijede naveče dostupna korisnicima u 100 zemalja, a veb stranice već bilježe novi rekord. Prema portalu “Quiver Quantitative” juče je u 09 sati po srednjoevropskom vremenu premašio brojku od 100 miliona korisnika.

Prema pisanju francuske novinske agencije AFP, aplikacija Treds preuzela je prvo mjesto od četbota ChatGPT. Tako je aplikaciji TikTok trebalo devet mjeseci da dostigne 100 miliona korisnika, dok je Instagram, koji takođe spada pod Metin kišobran, nakon dvije i po godine dostigao 100 miliona korisnika.

Pročitajte još

Tvrdi se da Tviter ima oko 200 miliona redovnih korisnika, međutim aplikacija se suočila s brojnim problemima otkako je milijarder Ilon Mask prošle godine preuzeo kompaniju i otpustio hiljade zaposlenih. Mask, koji je takođe vlasnik Tesle i SpaceX-a, posljednjih je mjeseci uznemirio korisnike Tvitera brojnim promjenama, uključujući naplatu dosad besplatnih usluga.

Brojni izazivači Tvitera pojavili su se posljednjih godina, ali nijedna platforma nije se proširila do te mjere da ugrozi Tviterovu nadmoć. Treds trenutno ima veliku prednost jer je aplikacija povezana s Instagramom koji ima više od milijardu redovnih korisnika.

Mask je samo nekoliko sati nakon lansiranja aplikacije Treds, Meti zaprijetio tužbom. Meti, čiji je izvršni direktor Mark Zekerberg, optužen je za nezakonito prisvajanje Tviterovih poslovnih tajni i drugog intelektualnog vlasništva angažovanjem desetaka bivših radnika Tvitera koji su još uvijek imali pristup strogo povjerljivim informacijama.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije