Svijet

NAJČEŠĆE KORONU POKUPE NA BALKANU BiH na šestom mjestu liste država odakle dolazi najviše zaraženih Nijemaca

U posljednjih nekoliko sedmica broj novozaraženih korona virusom se povećava u Njemačkoj, a nove slučajeve bilježe i dijelovi koji već neko vrijeme ne registruju nijedan novi slučaj infekcije.

NAJČEŠĆE KORONU POKUPE NA BALKANU BiH na šestom mjestu liste država odakle dolazi najviše zaraženih Nijemaca
FOTO: LUKAS BARTH-TUTTAS / EPA

Institut Robert Koh izvještava Nijemce o epidemiološkoj situaciji, ali i o državama u kojima imaju najveću mogućnost da se zaraze.

U Njemačkoj su granice otvorene od 25. sedmice nakon što se pojavio korona virus. Od tada Njemačka bilježi sve veći broj uvezenih slučajeva iz drugih država, prenosi Klix.

Njemački institut Robert Koh stalno analizira u kojim se to država Nijemci najčešće zaraze, a samim tim i donesu virus u državu. Zaključeno je da su najčešće mjesta u kojima zarazu “pokupe” zemlje Zapadnog Balkana, ali i Turska, Bugarska i Rumunija.

Posljednja njihova analiza govori da se najviše Nijemaca, koji se nisu zarazili u svojoj državi, u posljednje tri sedmice zarazilo na Kosovu – njih 1.096, nakon njih je Turska (501), Hrvatska (260), zatim Srbija (196) i Bugarska (166).

Nakon ovih prvih pet, na šestom mjestu se nalazi Bosna i Hercegovina u kojoj se u prethodne tri sedmice zarazilo 156 Nijemaca.

Kada je u pitanju Zapadni Balkan tu su još i Makedonija i Albanija sa po 92 i 86 zaraženih Nijemaca u nešto više od 20 dana i ove zemlje su manje izložene nego Bosna i Hercegovina.

Udio zaraženih Nijemaca izvan Njemačke se u posljednjih nekoliko sedmica povećava što vlasti planiraju spriječiti dosljednom prevencijom i ranom identifikacijom zaraze.

U Njemačkoj su zbog toga za njihove državljane od subote uvedene nove mjere, a u pitanju je obavezan PCR test po povratku iz rizičnih zemalja kao i obavezna petnaestodnevna izolacija.