Magazin

Najčudnije rečenice u srpskom jeziku: Stranci ovo sigurno nikada neće razumjeti

Svaki jezik posjeduje neke svoje specifičnosti i originalnost, a veliki broj stranaca koji je boravio u Srbiji saglasan je da je srpski jezik jedan od onih koji prednjače po težini i (ne)razumljivosti određenih svojih fraza.

pisanje pisma
FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER

Srpski jezik bogat je mnogim neobičnim riječima, rečenicama i frazama. Strancima ili nekome ko ih prvi put čuje jedino što preostaje jeste da se “počešu” po glavi i zatraže dodatno objašnjenje.

Pa tako, na primjer, riječ promaja posebno je karakteristična za naše podneblje, a čak su nam i psovke veoma maštovite. Nekada i same riječi budu previše za opisivanje određenih situacija, pa se brzo latimo neobičnih uzvika, poput: “uh”, “eh”ili “pu”.

Ako ste se zapitali koje su to najčudnije rečenice u srpskoj jeziku, poznata stranica na Instagramu “Dnevna doza pravopisa” navela je neke od njih. Pogledajte o čemu je riječ:

Pročitajte još

– Bog te ubio da te ne ubije.– Spava kao zaklan.– Da nemaš možda…?– Kad ja tamo, a ono međutim.– Izvodi bijesne gliste.– Budi Bog s nama.– Plitak potok, a voda duboka.– Lupa k'o Maksim po diviziji.– Da je bolje, ne bi valjalo.– Leglo mi je kao budali šamar.– Laže kao pas.– Hvata zjale.– Kud koji, mili moji.– Nema šta nema.– Gore gore gore gore. (Na visini loše sagorijevaju planine.)– On je pljunuti otac.– Ne znam, nisam pametna.– Inače?– Smije se k'o lud na brašno.– Nije do tebe, do mene je.– Važi, čujemo se.– Ko razumije, shvatiće.– Da nas nema, trebalo bi nas izmisliti.– Bog te mazo, pišu Novosti.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije