Svijet

"NAJGORI SCENARIO PANDEMIJE" Naučnici su ministrima proslijedili podatke, traže HITNO ZATVARANJE zemlje

Ljekari i naučnici insistiraju na ozbiljnijem karantinu i upozoravaju da bi novi talas korona virusa mogao da bude najsmrtonosniji do sada.

"NAJGORI SCENARIO PANDEMIJE" Naučnici su ministrima proslijedili podatke, traže HITNO ZATVARANJE zemlje
FOTO: HAYOUNG JEON/EPA

Veliku Britaniju trese drugi talas pandemije, a isplivao je i “najgori mogući scenario” koji je sastavila britanska Naučna savjetodavna grupa za hitne slučajeve. Prema njihovim procjenama, trenutno je oko milion Britanaca već inficirano i insistiraju da državnici uvedu hitne stroge mjere jer je zemlja u, kako kažu “kritičnom stanju”. Oni su od ljeta analizirali na desetine hiljada zaraženih i pokazalo se da je nivo transmisije najveći u ovom trenutku od početka pandemije. Ukoliko se ove brojke ne smanje, kažu naučnici, sljedeće nedjelje Ujedinjeno Kraljevstvo imaće po 200.000 inficiranih dnevno.

Naučnici i ljekari tako vrše veliki pritisak na Borisa Džonsona da uvede strogi karantin, poput onog koji je ova zemlja već imala na proljeće.

Ovu analizu dobili su svi ministri, u pokušaju naučnika da ih pokrenu na hitnu akciju.

Prema posljednjim podacima, broj R je trenutno 1,6 a nauka insistira da se što prije preduzmu mjere kako bi se ova brojka smanjila ispod jedan, prenosi Blic Žena.