Društvo

Najmanja MRVICA ROĐENA SA 490 GRAMA: Od ukupnog broja poroda u Srpskoj, osam odsto prijevremeno rođenih beba

U Republici Srpskoj prijevremeno je rođeno oko osam odsto beba od ukupnog broja poroda, saopšteno je iz Univerzitetskog kliničkog centra UKC Republike Srpske.

inkubator za bebe
FOTO: VESNA LALIĆ / RAS SRBIJA

Iz ove zdravstvene ustanove ističu da se na UKC-u zbrinjavaju prijevremeno rođene bebe iz čitave Republike Srpske kojima je da bi preživjele neophodan multidisciplinarni pristup, koji uključuje ljekare i medicinsko osoblje različitih specijalnosti.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana prijevremeno rođene djece, iz UKC-a napominju da je prijevremeno rođenje vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od jedne godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od pet godina, te da svake godine, zbog prijevremenog rođenja, u svijetu umire milion beba.

– Cilj obilježavanja ovog međunarodnog dana je svjesnost o prijevremenom rođenju i skretanje pažnje javnosti na problem prijevremenog rođenja, odnosno rođenja prije 37. sedmice trudnoće, koje je vodeći uzrok smrti novorođenčadi i u razvijenim i nerazvijenim zemljama – navodi se u saopštenju.

Pročitajte još

Iz UKC-a su dodali da se jedna od deset beba rodi prije vremena širom svijeta, dok se svake godine prije vremena rodi 15 miliona beba.

– Naše `mrvice` se zbrinjavaju u Klinici za dječije bolesti UKC-a Srpske, tačnije u Odjeljenju patološke neonatologije sa prematuritetom i Odjeljenju intenzivne njege i terapije, trudnice se porađaju u Klinici za ginekologiju i akušerstvo uz dvije babice i tri ljekara ginekologa, a porod je uglavnom završen carskim rezom – navodi se u saopštenju.

U Odjeljenju patološke neonatologije sa prematuritetom prošle godine ukupno je hospitalizovano 729 djece. Od ukupnog broja, bilo je 4.118 terminske djece, odnosno djece iznad 37 nedjelja gestacije, a prije terminske 318, što je oko osam odsto od ukupnog broja novorođenih.

– Najmanja preživjela beba u našoj klinici je imala 490 grama, a najnezrelija beba od 24 nedjelje. U svijetu djeca 22 gestacione nedjelje se prihvataju i liječe, ali u literaturi se nađe podatak da svega šest odsto takve djece prežive sa mogućnošću povećanog rizika u daljem razvoju – navodi se u saopštenju.

Nakon rođenja, prijevremeno rođene bebe se mogu suočiti sa nizom komplikacija uzrokovanih njihovom nezrelošću – respiratorni distres sindrom, otvoreni arterijski duktus koji može uzrokovati probleme sa srcem, nizak krvni pritisak, krvarenje u mozgu, retinopatija povezana sa prematuritetom, brojne infekcije, bronhopulmonarna displazija, nekrotizujući enterokolitis, zastoji u disanju.

Neposredno nakon rođenja, prijevremeno rođena beba biva odvojena od majke, zbog neophodnosti posebnog liječenja koje je veoma komplikovano i najčešće zahtijeva intenzivnu njegu. U tim okolnostima roditelji prijevremeno rođene djece izloženi su ogromnom stresu, osećaju nemoći, krivici, anksioznosti i strahu.

Pored pomoći stručnjaka, dragocjena im je i podrška drugih roditelja sa istim ili sličnim iskustvom. Iz tog razloga, osnovano je Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece “Mrvice” koje pruža podršku roditeljima tokom njihovog često i višemjesečnog boravka u bolnici i mjesecima i godinama nakon otpusta iz bolnice.

U zavisnosti od gestacijske nedelje u kojoj su rođena, procenat prijevremeno rođene djece sa kasnijim dugoročnim zdravstvenim teškoćama kreće se od 30 do čak 60 odsto.

Najčešći problemi povezani sa prijevremenim rođenjem su kašnjenje u razvoju, retinopatija povezana sa prijevremenim rođenjem, problemi u socijalizaciji, organska oboljenja /sistema za varenje, srca, pluća, oštećenja sluha ili vida/, mentalna retardacija, teškoće u učenju ili poremećaj pažnje, cerebralna paraliza

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu