Biznis

Najmanji iznos u posljednje četiri godine: Dijaspora poslala lani u BiH 2,5 milijardi KM

Dijaspora je poslala u Bosnu i Hercegovinu 2,5 milijardi KM (oko 1,28 milijardi evra) 2020. godine, što je za skoro pola milijarde KM (255,6 miliona evra) manje nego godinu ranije i najmanji iznos koji je stigao u posljednje četiri godine.

Najmanji iznos u posljednje četiri godine: Dijaspora poslala lani u BiH 2,5 milijardi KM
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Prema podacima Centralne banke BiH, u drugom kvartalu prošle godine poslato je 197 miliona KM (100,9 miliona evra) manje nego u istom periodu 2019. godine, piše Glas Srpske.

– U trećem i četvrtom kvartalu lani, taj iznos je bio za skoro 242 miliona KM (123,7 miliona evra) manji nego u istom periodu prethodne godine – navode iz Centralne banke.

Ekonomski analitičar Predrag Duduković ističe da je glavni razlog smanjenja priliva doznaka zatvaranje kompanija u Evropskoj uniji zbog pandemije virusa korona.

Pročitajte još

Drugi razlog, kaže on, jeste i pad uplata inostranih kupaca prema preduzećima u BiH.

– To je za posljedicu imalo pad potrošnje u BiH. Po tom osnovu su i neke naše firme imale smanjen promet novca. Činjenica je da je sve ovo značajno uticalo na ekonomiju i pad standarda – objašnjava Duduković.

Najviše novca, prema podacima Centralne banke BiH, dijaspora je poslala u periodu od januara do marta 2020, odnosno u prvom kvartalu, kada se u BiH slilo oko 4,6 miliona KM (2,35 miliona evra) više nego u istom periodu godinu ranije.

Prihvati notifikacije