Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NAJMLAĐI UČESNIK NEMA NI DVIJE GODINE Treća turistička rafting regata na Vrbasu sve oduševila (FOTO)

Banjaluka
Autor:

Foto: RK Kanjon/RAS Srbija

Odličan Vrbas i odlična zabava obilježila je treću turističku rafting regatu održanu danas na dionici od Krupe do Karanovca.

Više od stotinu učesnika uživalo je u adrenalinskom spustu rijekom dugom 14 kilometara, a veslanja, brzaka, smijeha i kupanja nije manjkalo.

Regatu organizuje Rafting klub Kanjon u sklopu Inicijative Čist Vrbas, a osim dobrog provoda, cilj događaja je promocija Banjaluke, Vrbasa i ove turističke ponude.

Najmlađi učesnik regate koji je ravnopravno sa ostalima proveo dva sata na vodi, nema još ni dvije godine. Ovaj dječak iz Slovačke svima je izmamio osmijeh.

– Na čamcu je bilo troje odraslih i petoro djece. Dječak će u septembru napuniti dvije godine, drugi ima tri i po godine i djevojčica 6,5 i oni su najmlađi učesnici. Oni su navikli na adrenalin, mi gledamo samo adrenalinske sportove – kaže otac Siniša Kaurin.

Minja Đerić (11) iz Banjaluke koja se sa rođacima spuštala u čamcu oduševljena je doživljajem na vodi, ne smeta joj čak ni što je Vrbas hladan.

– Ovo mi je prvi put da sam na raftingu, bojala sam se malo u početku, ali kada smo krenuli sve to je prošlo. Vrbas je odličan i u kanjonu ima dobrih brzaka. Skočila sam sa čamca u vodu – priča ova djevojčica.

Rafting je stil života i brend Banjaluke, poručio je predsjednik RK Kanjon Aleksandar Pastir te pozvao građane i rekreativce da se pridruže ovakvim događajima.

– Rafting nije samo odlazak na rijeku, korištenje alkohola i takav vid zabave, rafting mora da bude bezbjedan. Hoćemo da spustimo stotine hiljada ljudi na našim rijekama i to je ono što smo danas pokazali – istakao je Pastir.

Podsjetio je i da je na Vrbasu 2009. godine održano Svjetsko prvenstvo u raftingu, koje po organizaciji nisu nadmašile ni mnogo veće zemlje, te vjeruje da će Banjaluci i RK Kanjon biti odobreno da bude domaćin ovog takmičenja i 2021. godine.

Turistička regata dio je aktivnosti koja se realizuje u u okviru Inicijative  „Čist Vrbas“, i u duhu su Povelje za „Čist Vrbas“ koju su u maju 2013. godine, u Donjem Vakufu, osim gradonačelnika i načelnika lokalnih zajednica u slivu Vrbasa, potpisali predstavnici resornih ministarstava oba entiteta, Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, Fonda za zaštitu okoline i energetsku efikasnost Republike Srpske, te partneri projekta kompanija Koka Kola, HBC B-H Sarajevo, Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP) i Vlada Japana.

Treću turističku regatu podržao je i Grad, te je uvrstio u Kalendar turističkih manifestacija za ovu godinu.

U okviru Inicijative “Čist Vrbas”, nedavno je održana i ekološka regata, kada je sakupljeno više od 200 vreća smeća i velika  količina drvnog otpada, trulih stabala i nagomilanog šiblja na potezu od Rekavica do Karanovca.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO