Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NAJNOVIJI PODACI Američke zalihe nafte pale, cijene skočile

Biznis
Autor:

Foto: Wu Hong/EPA

Cijene nafte porasle su danas za 2,5 odsto, nakon što su najnoviji podaci ukazali na veći pad zaliha u SAD od očekivanog, dok su vodeći američki proizvođači počeli sa evakuacijom platformi u Meksičkom zalivu prije oluje.

Američka “laka” nafta (WTI) poskupela je za 1,58 dolara na 59,41 dolar, nakon što je prethodno u jednom trenutku dostigla čak 59,53 dolara, dok je severnomorska nafta “brent” poskupila za 1,70 dolara na 65,86 dolara, prenosi njujorška agencija Blumberg.

Podaci američkog Instituta za naftu (API) pokazali su da su zalihe sirove nafte u SAD pale za 8,1 milion barela u nedjelji zaključcno sa 5. julom, na 461,4 miliona, u poređenju sa očekivanjima analitičara koji su predviđali pad od 3,1 milion barela.

Vodeće naftne kompanije počele su da evakuišu radnike i obustavljaju proizvodnju u Meksičkom zalivu, nakon upozorenja datog u vremenskoj prognozi da bi izvjesni tropski poremećaji mogli da se pretvore u oluju.

Kompanije Ševron, Rojal Dač Šel, BP i BHP Grupa, počele su da evakuišu osoblje sa 15 naftnih platformi.

Na skok cijena nafte uticale su i tenzije oko iranskog nuklearnog programa i nedavni incidenti sa naftnim tankerima u Persijskom zalivu.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO