Biznis

Najpoznatija kriptovaluta se suočava s novim PROBLEMOM

Nakon naglog rasta najpoznatije kriptovalute, čini se kako o ne baš tako novom problemu Bitkoina više niko ne priča. Nakon brojnih najava kako se ova kriptovaluta može koristiti, osim za berzansko trgovanje i u klasičnoj kupovini, gotovo niko to ne radi. Prema podacima njujorškog analitičkog centra “Chainalysis”, svega 1,3 odsto ekonomskih transakcija u prvom kvartalu ove godine sprovelo se putem Bitkoina.

Najpoznatija kriptovaluta se suočava s novim PROBLEMOM
FOTO: SASCHA STEINBACH/EPA

Iako, na primjer američka telekomunikacijska kompanija “AT&T” svojim kupcima omogućava plaćanje putem kriptovaluta i dalje vrlo mali broj korisnika želi da koristi digitalne kovanice za plaćanje bežičnih usluga zbog njenog nepredviđenog kretanja.

Stručnjaci smatraju da se ovaj problem može riješiti jedino ukoliko bi se u potpunosti promenila cijela percepcija potrošača o Bitkoinu čime bi ova elektronska valuta uistinu postala alternativno sredstvo plaćanja, a ne samo predmet berzanskog trgovanja.

Prema navodima Blumberga, ovakav trend mogao bi u budućnosti biti glavni problem opstanka Bitkoina. Kako bi to izbjegli, investitori naglašavaju da bi sigurnije rješenje bilo da se umjesto pokušaja ostvarivanja nemogućeg, najpoznatija kriptovaluta pretvori u digitalnu verziju zlata.

Ne očekujem da će se Bitkoin uskoro koristiti u bilo kojoj trgovini, mislim da se tome ne bi trebali ni nadati – rekao je Kajl Samani, suosnivač “Multivin Capital” fonda iz Teksasa.

Naime, cijena Bitkoina se od januara više nego udvostručila, na gotovo 8,345.36 dolara.

(novac.hr)