Kultura

NAJPOZNATIJI NEPOZNATI UMJETNIK Identitet čuvenog Benksija bi mogao da bude otkriven

Zbog tužbe koja je zbog klevete podnijeta protiv Benksija, identitet uličnog umjetnika mogao bi da bude razotkriven.

Benksijev grafit
FOTO: NEIL HALL/EPA

Britanski umjetnik godinama se uspješno skrivao i na taj način dodatno intrigirao svjetsku javnost.

Uprkos tome što postoje brojne teorije o identitetu zagonetnog umjetnika koji pravi nevjerovatne grafite i navodno smo čuli i njegov „pravi glas“, čvrst dokaz o tome ko je Benksi do sada nije bio dostupan.

Budući da je Benksijev identitet misterija, neki bi mogli da budu žrtve prevare i da pomisle da su određena umjetnička djela njegova kada to nisu.

Pročitajte još

Benksi se ranije pojavljivao na video-snimcima, ali, iz očiglednih razloga, nikada tako da bi mogao da bude prepoznat nakon toga.

Međutim, sada bi tokom sudskog spora Benksijev identitet mogao da bude otkriven svijetu. Bogati preduzetnik Endrju Galager zbog klevete pokreće tužbu protiv Benksijeve kompanije „Pest kontrol“ (Pest Control Ltd), koja je osnovana da bi upravljala prodajom dijela ovog misterioznog umjetnika.

Galager takođe tuži 49-godišnjeg Robina Ganingama, za kojeg se često spekuliše da je Benksi.

Advokat preduzetnika Alan Vud rekao je da će detalji o slučaju ostati „povjerljivi“, barem „dok Benksi ili ‘Pest kontrol’ ne podnesu potvrdu o usluzi“.

Ako sve bude stiglo do sudnice, onda bi Galager mogao da zatraži da se Benksi pojavi na sudu, što znači da bi osoba koja stoji iza umjetničkih dela, zbog potrebe postupka, morala da se pojavi i identifikuje, prenosi RTS.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu