Društvo

NAJSKUPLJE KOŠTALO 1,5 MILIONA KM Fond solidarnosti ove godine imao najviše SKUPIH LIJEČENJA DJECE

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu je u ovoj godini imao više skupih liječenja teško oboljele djece u odnosu na prethodne dvije godine.

NAJSKUPLJE KOŠTALO 1,5 MILIONA KM Fond solidarnosti ove godine imao najviše SKUPIH LIJEČENJA DJECE
FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ/RAS SRBIJA

Od početka rada, tačnije od januara 2018. godine pa do danas odobreno je ukupno 290 zahtjeva za 209 djece (pojedina liječenja su produžavana više puta), za šta je izdvojeno više od pet miliona KM.

– Djeca su na liječenje u inostranstvo upućivana u referentne zdravstvene ustanove u Njemačkoj, Španiji, Austriji, Italiji, Švajcarskoj, Belgiji, Rusiji, Sloveniji, Turskoj, Srbiji, Velikoj Britaniji, Holandiji, itd. Najviše zahtjeva se odnosi na genetska ispitivanja, dok su na liječenje djeca upućivana zbog liječenja malignih tumora, neuroloških oboljenja, ortopedskih anomalija, kardioloških oboljenja, teških poremećaja vida i sluha i drugih teških oboljenja – objasnili su za Srpskainfo u Fondu.

Napominju da je Fond solidarnosti, zbog situacije izazvane pandemijom korona virusom, još početkom pandemije donio odluku da u toku trajanja vanrednog stanja i vanredne situacije finansira i dodatne troškove liječenja u inostranstvu.

– Dodatni troškovi se odnose na putne troškove, smještaj u inostranstvu u slučaju da se porodica ne može vratiti u Republiku Srpsku zbog ograničenja prelaska granica, troškove nabavke potrebnih medicinskih sredstava i lijekova prema preporuci zdravstvene ustanove u inostranstvu u cilju obezbjeđenja nesmetanog daljeg liječenja djeteta u kućnim uslovima i slično – navode u Fondu.

Pročitajte još

Podsjećaju da se ova odluka odnosi na ona liječenja koja su već odobrena kao i na liječenja koja su započeta u nekoj od bolnica u inostranstvu.

– Na ovaj način Fond solidarnosti je nastojao da maksimalno olakša porodicama boravak u inostranstvu za vrijeme pandemije i bar ih rastereti brige u vezi sa dodatnim troškovima koji su nastajali usljed nemogućnosti porodice da se vrate u zemlju i slično – naveli su oni.

Podsjećaju da je rad Fonda solidarnosti u potpunosti transparentan i da na internet stranici FZO RS svakodnevno objavljuju stanje na računima sa izvodima iz banaka, brojem odobrenih rješenja, ustanovama u koje se djeca upućuju, iznosima troškova liječenja, kao i svim ostalim informacijama u vezi sa funkcionisanjem ove ustanove.

Na stanju 10 milona KM

Kako su za Srpskainfo iz Fonda objasnili, trenutno stanje na računu iznosi oko 10,1 milion КM, a najskuplje liječenje do sada koštalo je oko 800.000 evra za dijete koje se liječi u Njemačkoj.