Svijet

NAJSTARIJI DOKAZ O PRISUSTVU KORONE U ČOVJEKU Pronađena nulta pacijentkinja, poznati njeni simptomi

Italija je pronašla novu nultu pacijentkinju oboljelu od Kovida-19.

NAJSTARIJI DOKAZ O PRISUSTVU KORONE U ČOVJEKU Pronađena nulta pacijentkinja, poznati njeni simptomi
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U pitanju je devojka (25) iz Milana koja je desetog novembra 2019. godine bila podvrgnuta biopsiji kože zbog atipičnog dermatitisa.

Prije nje, nultim pacijentom Italija je smatrala četvorogodišnje dijete čije je prisustvo virusa dokumentovano testom koji je urađen decembra 2019. godine.

Ova nulta pacijentkinja pronađena je zahvaljujući međunarodnoj studiji koju je sproveo Državni univerzitet u Milanu, a njeni rezultati objavljeni su u časopisu British Journal of Dermatology. Ova studija je istraživala biopsije kože na jesen prije izbijanja pandemije, a kako piše La Republica, djevojka je imala crveni osip na koži. Sada je jasno da je u pitanju bila infekcija korona virusom, a kožne bolesti su prisutne u oko pet do deset odsto pacijenata oboljelih od Kovida.

Pročitajte još

Grupa patologa koju koordiniše Rafael Đanoti, istraživač na milanskom univerzitetu, uz podršku laboratorije Evropskog instituta za onkologiju i Italijanskog dijagnostičkog centra, pod mikroskopom je pregledala kožne biopsije atipičnih dermatoga zabilježenih u posljednjim mjesecima 2019. godine, za koje nije bilo definitivne dijagnoze.

U slučaju spomenute mlade dame uzorak kože je, pišu istraživači, pokazao genske sekvencije ribonukleinske kiseline (RNK) tipične za SARS-CoV-2.

Biopsija mlade žene, koja datira iz novembra, pokazala je prisustvo genskih sekvenci RNK virusa, tragova Kovid-19 u kožnom tkivu. Pacijentkinja je kasnije kontaktirana i izjavila je da drugij simptoma nema, a da su lezije nestale nakon pet mjeseci.

Iz serološkog testa urađenog u junu 2020, pojavila su se i antitijela u krvi.

– Na osnovu podataka u svjetskoj literaturi, ovo je najstariji dokaz o prisustvu virusa SARS-CoV-2 u ljudskom biću – piše Univerzitet za studije koji je prvi pozitivni bris već vratio unazad početkom decembra virus u Italiji, izveden na četverogodišnjaku zbog sumnje na ospice, prenosi Blic žena.