Biznis

Najtraženija zanimanja u FBiH su šivač, stolar, zidar...

Šivači, stolari, bravari, prodavači, konobari, zidari, obućari, zavarivači, tesari, tapetari… čine top-listu najtraženijih zanimanja, pokazuju analiza potreba tržišta rada u FBiH u 2018. godini.

Najtraženija zanimanja u FBiH su šivač, stolar, zidar...
Foto: Shutterstock

Prema podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje, anketiranje je provedeno tokom marta i aprila ove godine, uzorak je činilo 1.245 poslodavaca iz FBiH koji imaju najmanje pet radnika, a dosadašnjom obradom podataka obuhvaćeno je 915 poslodavaca.

Poslodavci su na osnovu vlastitih procjena iskazali potrebu za zapošljavanjem 5.924 nova radnika u 2018.

Najviše potreba za novim zapošljavanjem se odnosi na radnike sa srednjom stručnom spremom IV stepena (SSS) i to 43,14 odsto, te radnika srednje stručne spreme III stepena (KV), odnosno 33,15 odsto.

Povećana je i potreba za nekvalifikovanim radnicima (NK) za 12,4 odsto.

Poslodavci su u skladu sa svojim planovima uvođenja promjena u tehnologiji i organizaciji rada naveli potrebe za dodatnim osposobljavanjem zaposlenika.

Na prvom mjestu su uža strukovna i tehnička znanja (48,4 odsto), slijede dodatne vještine (33,65 odsto), te socijalne i poslovne vještine (14,42).

Učešće u programima sufinansiranja zapošljavanja navedeno je kao najčešći oblik saradnje ostvarene sa službama za zapošljavanje (36 odsto), slijedi informiranje o ponudi radne snage (19,8), kao i oglašavanje slobodnih radnih mjesta (17,43).