Politika

"Najvažnije pitanje za budućnost zemlje" Opozicionari iz Srpske traže izmjene Izbornog zakona BiH i uvođenje psihijatrijskog nalaza za kandidate

Branislav Borenović, predsjednik PDP, istakao je da su izmjene i dopune Izbornog zakona BiH trenutno najvažnije pitanje za budućnost ove zemlje.

Opozicija, sastanak
FOTO: PDP

U tom smislu, govorimo o uvođenju modernih tehnologija i usvajanja paketa integriteta, kojima će se omogućiti fer i pošteni izbori. Na taj način se može spasiti budućnost ovog društva, očuvati opstanak naroda ovdje. Jedino tako možemo vratiti povjerenje građana u izborni proces, sačuvati zemlju od opšte anarhije i svega što ne priliči jednom demokratskom društvu u kojem vlast treba da rješava probleme građana i podnosi im rezultate rada, rekao je Branislav Borenović.

Istakao je da je skoro prije mjesec dana donesena odluka u Predstavničkom domu BiH, kojim je zadužen Savjet ministara da predloži Parlamentu izmjene i dopune Izbornog zakona, koje bi sadržale uvođenje skeniranja glasačkih listića, otisak prsta i elektronsku identifikaciju svakog glasača.

– Korupcija, koja počinje od izbora, ušla je u sve pore društva. Ne sumnjam da izmjene i dopune Izbornog zakona mogu dobiti podršku u Predstavničkom domu, a i u Domu naroda, ako postoji imalo političke svijesti. Samo tako možemo imati rezultate izbora koji su odraz volje glasača, a ne onim koji kradu i zloupotrebljavaju sistem – poručio je Borenović.

Nebojša Vukanović, lider Liste za pravdu i red, rekao je da svako ko je protiv uvođenja tehničkih izmjena Izbornog zakona sam sebe legitimisao kao nekoga ko manipuliše izbornom voljom građana.

Pročitajte još

– Ne treba biti previše mudar da znamo o kome se radi. SNSD je zlatom platio četvrtog delegata u Domu naroda, čak su dali Bošnjaka Sevlida Hurtića da predstavlja Republiku Srpsku u toj Dodikovoj i Stevandićevoj „reprezentaciji“ i napravili su još niz ustupaka kako bi imali četvrtog delegata i opstruisali izmjene Izbornog zakona – rekao je Vukanović.

Kako je naveo, na ovom pitanju će se najbolje legitimsati i međunarodna zajednica.

– Zanimljivo je kako Satler, šef Delegacije EU u BiH, bježi od novinara kada je ova tema u pitanju. Otvoreno sam ga pitao zašto EU, koja ima nova za sve, ne želi da donira opremu za održavanje poštenih izbora. Njima trebaju marionete, ucijenjeni političari, koji sada trče po EU, britanskoj i američkoj ambasadi, mole ih, pristaju na sve, klanjaju se, da bi bili u vlasti – rekao je Vukanović.

Kaže da je Kristijan Šmit više puta mijenjao Izborni zakon, ali da nije u smislu tehničkih izmjena.

– Neka gospodin Šmit, gospodin Satler i ostali licemjeri kažu zašto se to nije desilo i kakav su dil napravili sa Dodikom. Vidite da je otupila oštrica između g. Šmita i g. Dodika, ponovo su ručali u Laktašima. On je jedan u nizu, tamo je išao i Icko i gotovo svi. Zbog čega su prihvatili rezultate prošlogodišnjih izbora, koji nisu rezultat volje naroda, nego mafijaškog djelovanja? To je prava slika i odraz licemjerstva međunarodne zajednice – rekao je Vukanović.

On je poručio da će se sa svima ophoditi kao sa Kristijanom Šmitom, jer “ako su saradnici mafije moraju snositi posljedice”. Ne fizičke, pojasnio je Vukanović, nego će „raspakovati“ one koji igraju igre sa Dodikom.

– Da bi se vratilo povjerenje u izborni proces potreban je novi izborni zakon i tehničke promjene izbornog zakona koje će na svako biračko mjesto uvesti skeneri za brojanje glasova, biometriju i video nadzor –  istakao je dr Milan Miličević, predsejdnik SDS, nakon sastanka lidera i poslanika opozicionih stranaka iz Republike Srpske na nivou institucija BiH.

On je rekao da je cilj opozicionih partija novi Izborni zakon i pošteni i fer izbori, jer od izborne korupcije počinje svaka druga korupcija u ovoj zemlji.

– Iracionalno je praviti pilot projekat u pojedinim opštinama ili na pojedinim birački mjestima. Ne možete parcijalno praviti poštene izbore. Izbori su ili pošteni ili nisu pošteni. Parcijalno praviti poštene izbore kao vid reklame kako je moguće napraviti poštene izbore kroz pilot projekte nije racionalna stvar i nećemo podržati takve varijante – poručio je predsjednik SDS.

Takođe, postavlja se pitanje u smislu psihičkog stanja, da li neki ljudi mogu da obavljaju važne funkcije. Dobro je da postoji i adekvatno ljekarsko uvjerenje za svakog kandidata koji će biti na biračkim listama a posebno analiza njegovog psihološkog profila od adekvatnih ljekarskih ustanova – zaključio je Miličević.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije