Banjaluka

"Najveća torta u istoriji Banjaluke" nije Draškov izum: Evo kakav je blam zbog "džinovske" poslastice doživio jedan od njegovih prethodnika (FOTO)

Mnogi su već zaboravili da je prvi gradonačelnik Banjaluke, koji je isjekao gradsku rođendansku tortu, bio Slobodan Gavranović, i da je tom svečanom činu prethodila blamaža, koja se dugo prepričavala po kuloarima.

"Najveća torta u istoriji Banjaluke" nije Draškov izum: Evo kakav je blam zbog "džinovske" poslastice doživio jedan od njegovih prethodnika (FOTO)
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/ RINGIER

Nekako s narativom, po kojem se Dan oslobođenja Banjaluke preobratio u Dan grada, počela je i moda proslavljanja gradskog “rođendana”, uz sve što pripada rođendanskoj ikonografiji.

Na ideju o rođendanskoj torti, i to ne bilo kakvoj, nego velikoj, džinovskoj, torti kakvu Banjaluka još nije vidjela, prvi je došao gradonačelnik Slobodan Gavranović (SNSD) i to 2015. godine, kada je Banjaluka slavila jubilej: 70. godišnjicu oslobođenja u Drugom svjetskom ratu.

Pročitajte još

O famoznoj torti, naveliko se nagađalo i pričalo, ali zvaničnog odgovora nije bilo: kolika će ustvari biti ta torta, da li će je vješti poslastičari “izgraditi” u obliku Kastela, ili gradskog grba ili…

Gradonačelnik je samo najavio da će se moći “počastiti svi sugrađani i gosti”, koji se u tom svečanom času, zateknu u Gospodskoj ulici.

Da se zaista isčekuje nešto veliko vidjelo se i po tome što slu službenici Gradske uprave zaduženi za protokol, u Gospodskoj postavili nekoliko sastavljenih stolova da bi “džinovski slatkiš”, sve sa 70 svjećica, imao gdje stati.

I nakon napetog uvoda – flajs! Na lice mjesta je stigla tortica, manja od većine torti koju domaćini poslužuju u svojim kućama povodom slave ili “običnog” dječjeg rođendana.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER

Ipak, Gavranović se kao stari vuk, kadrovik koji je zapamtio i komitete iz bivše SFRJ, vješto dočekao na noge. Tačno u 13.30, kako je i najavljeno protokolom, uzeo je nože u ruke, odsjekao prvo parče namijenjeno slavljeniku, i mudro prozborio.

– Nema slavlja i slave bez torte, i dan slobode je dan rađanja Banjaluke. Ovo je prigoda koju smo iskoristili da pokažamo umijeće naših ugostitelja u pripremanju velike gastronomske ponude – rekao je tada gradonačelnik Gavranović.

Po pričama koje su se tih dana pronosile gradom, gradonačelniku su smjestili upravo “umješni ugostitelji”, odnosno jedan od njih. Navodno, bila je to ujdurma jednog ugostitelja koji nije uspio da naplati ono što je gradu ranije isporučio, pa se potrudio da gradonačelniku umjesto “najveće torte koju je Banjaluka ikad vidjela” bude isporučena jedna ukusna i lijepa torta, ali vrlo skromnih dimenzija.

Ovo “događanje rođendanske torte u Banjaluci”, Euroblic je uvrstio među deset blamaža godine, koje su obilježile, inače živopisnu 2015.

A gradonačelnik Gavranović se dogodine ipak popravio, impresivnom tortom u obliku tvrđave Kastel.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/ RINGIER
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/ RINGIER

Ova torta nije gromoglasno najavljivana, kao njena znatno skromnija prethodnica, ali je ostavila mnogo jači utisak.

Kakva će biti ovogodišnja rođendanaska torta, tek ćemo vidjeti. Gradonačelnik Draško Stanivuković najavljuje da će to biti najveća torta koju je Banjaluka ikad vidjela.

– Za Dan grada ćemo imati jednu tortu dugačku 24 metra, koja će biti ispisana porukama Srećan ti rođendan Banjaluko – rekao je Stanivuković.

Ova torta će se, kako je najavio, nalaziti kod nove fontane u Parku Mladen Stojanović.

Eto, vidimo se kod fontane. Ako i ne bude sve baš onako kako je gradonačelnik naumio, ništa zato: neće biti prvi koji se izblamirao zbog džinovske torte.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije