Društvo

Najveća VOJNA TAJNA bivše Jugoslavije: Svjetski putnik iz Banjaluke u Titovom bunkeru (VIDEO)

Robert Dacešin, Banjalučanin koji je proputovao cijeli svijet, posjetio je Titov bunker u Konjicu i impresioniran ovom grandioznom građevinom snimio video koji otkriva mnoge detalje iz nekad najstrože čuvane vojne tajne.

Najveća VOJNA TAJNA bivše Jugoslavije: Svjetski putnik iz Banjaluke u Titovom bunkeru (VIDEO)
FOTO: FOTO: ROBERT DACEŠIN/FACEBOOK

Gotovo pet decenija vješto je skrivana najveća vojna tajna Jugoslavije. Tajna, za čiju je izgradnju bilo potrebno čak 4,6 milijardi američkih dolara, kako bi se stvorio ovaj mali podzemni grad, inače treći najskuplji projekat u istoriji bivše države. U trenutku kada je napravljen, nosio je kodni naziv „Istanbul“ – napisao je iskusni svjetski putnik, povodom posjete Titovom bunkeru.

Podsjetio je da je u ovaj podzemni grad,  u slučaju rata moglo biti smješteno 350 najviših političkih i vojnih zvaničnika Jugoslavije. Kako je ranije pisala Srpskainfo, ovo sklonište visoke klase je, ustvari, bilo izgrđeno za Jovnaku Broz i još 349 muškaraca, na čelu sa, naravno, Josipom Brozom Titom.

Robert Dacešin je na svom boravku u bukeru, kroz koji ga je vodila Dženana Muhibić, snimio impresivan video, kako bi ga podijelio sa drugim radoznalim ljudima.

– U videu se nalazi samo dio onoga šta može da se vidi u gotovo nestvarnom Titovom bunkeru. Ako vam se dopada ovaj video, podijelite ga, kako bi došao do onih ljudi koji bi željeli da posjete bunker. Vjerujte, tura je zaista fantastična. Ustvari ovo je najimpresivnija domaća tura na kojoj sam do sada bio – poručuje Robert i dodaje da ovaj objekat najbolje oslikava kakva je država bila Jugoslavija.

Robert otkriva kako je izgleda Jovankina i Titova spavaća soba, u kojoj nikad nisu prespavali, kakvu tajnu krije “špijunska soba”, čemu je služio crveni telefon i koji je detalj, proizveden u Banjaluci, našao svoje mjesto u Titovom bunkeru.

FOTO MILKICA MILOJEVIĆ
FOTO MILKICA MILOJEVIĆ

Titov bunker u Konjicu je imao svoje napajanje strujom i vodom, skladište nafte i hrane, bolnicu i sistem ventilacije, odnonso klima uređaj, izgrađen sedamdesetih godina prošlog vijeka, koji je i danas u funkciji.

Pročitajte još

Do danas je ostala tajna da li je Tito ikada kročio u ovja bunker, čija je izgradnja završena 1979. godine. Ono što se zna, jeste da je izgranja objekata, čuvana u najstoržoj tajnosti, trajala 26 godina i da je bunker mogao zaštiti najviše jugoslovenske vojne i civilne funkcionere doslaovno od svega, čak i od atomske bombe. Bunker je mogao izdržati nuklearni udar snage 24 kilotone, dakle višestruko teži od onog koji je razorio Hirošimu.

Kako je Srpskainfo ranije pisala, Titov bunker je prije dvadesetka godina otvore za javnost, a od 2011. je i stjecište konceptualnih umjetnika i svojvrsna glaerija savremene umjetnosti, tako da se ovdje, uz čuda socijalističke izgradnje, mogu vidjeti i interesantne umjetničke instalacije, slike i fotografije iz novijeg doba.