Svijet

Najveće prijetnje po bezbjednost su rat, sajber rat i nuklearno oružje: Zaključili najveću svjetski bezbjedonosni naučnici

Teme bezbjednosnog foruma su pokrivale niz područja, od sajber špijunaže do nestašica hrane i ruske invazije na Ukrajinu. Kao što je uobičajeno na takvim dešavanjima, optimizma je bilo manje nego strahova i zabrinutosti, piše “Politiko”.

kakeri napali sajt Vatikana
FOTO: FOTO: MOVIECLIPS TRAILERS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Evo nekoliko ključnih tačaka sa bezbednosnog foruma u Aspenu:

Strah od zamora

Visoke cijene gasa i hrane – da ne pominjemo mogućnost razvlačenja rata – sigurno će umanjiti podršku Ukrajini iz nekih uglova, upozorili su neki zvaničnici. Nekoliko republikanaca se već usprotivilo velikom paketu pomoći za Kijev, dok je kongresmen Brendan Dojl, demokrata, predvidio da će udio crvene, “Trampove baze” vjerovatno rasti, “dokle god imamo ovu krizu inflacije na Zapadu”.

Zamjenik poljskog ministra spoljnih poslova Marčin Pšedač ukazao je takođe da je u porastu “ratni zamor”, uključujući centralnoevropske zemlje. Sjedinjene Države, za sada, intenziviraju svoju vojnu podršku Kijevu usljed zahtjeva njenih lidera, uključujući prvu damu Ukrajine Olenu Zelenski. Američki zvaničnici su ove nedjelje objavili da će Vašington, između ostalog, poslati više HIMARS sistema Ukrajini.

FOTO: GLASNOST GONE/YOU TUBE/SCREENSHOT
FOTO: GLASNOST GONE/YOU TUBE/SCREENSHOT

Tajvan

Kineski ambasador u SAD Ćin Gang optužio je Vašington da “zamagljuje” svoju dugogodišnju politiku “jedne Kine” slanjem više zvaničnika i oružja Tajvanu. Takođe je rekao da Peking i dalje preferira “mirno ponovno ujedinjenje”.

Naravno, veliko pitanje je kad će se dogoditi to “ponovno ujedinjenje”. Direktor CIA Vilijam Berns je rekao da “taj rizik postaje sve veći… što dalje idemo u ovoj deceniji”. On je istakao da nije toliko pitanje da li Kina želi da napravi potez već kako i kada.

Ričard Mur, koji vodi britansku obaveštajnu službu MI6, rekao je da ne misli da je vojni udar Pekinga na Tajvan neizbežan, ali je ukazao da je važno “pripremiti se u skladu s tim”. Kako je rekao Berns, jedna od lekcija koju je Kina verovatno naučila od ruskog iskustva u Ukrajini je da mora da se upotrebi “nadmoćna sila”.

Iran

Alarm raste i na Bliskom istoku i šire zbog iranskih nuklearnih postignuća, posebno sad kad deluje da su međunarodni pregovori o obnovi sporazuma iz 2015. mrtvi. Više govornika iz Aspena je ukazalo da je vojna akcija sve veća mogućnost, navodi “Politiko”.

Beni Ganc, izraelski ministar odbrane, rekao je da njegova zemlja gradi vojnu sposobnost da se suprotstavi Iranu, ali da bi više voljela da ne “uskoči u rat”. Njegovu zabrinutost izrazio je i zvaničnik Bahreina Abdula al Kalifa, koji nije isključio udruživanje sa Izraelom – sa kojim sada ima diplomatske odnose – u preventivnoj vojnoj kampanji protiv Irana.

– Vjerujem da je mnogo bolje rješavanje ovog pitanja sada kad postoji prilika nego da se bavimo time kad bude prekasno – istakao je Al Kalifa.

– Mislim da vrhovni vođa Irana ne želi da sklopi sporazum – rekao je Mur odnoseći se na obnovu nuklearnog sporazuma.

Ograničeni ruski sajber napadi na Ukrajinu

Američki zvaničnici pokušavaju da ustanove zašto se Rusija suzdržava da oslobodi svoje pune sajber sposobnosti protiv Ukrajine i njenih saveznika.

An Nojberger, zamjenica nacionalnog bezbjednosnog savjetnika Bijele kuće za sajber i novu tehnologiju, ukazala je da bi jedna od mogućnosti mogla da bude ta da Rusija nije bila potpuno spremna da koristi svoj sajber arsenal. Druge opcije, kako je rekla, mogle bi biti da je ruski predsjednik Vladimir Putin odvraćen nakon što ga je američki Džo Bajden upozorio na negativne posljedice. Takođe je moguće da su se isplatili ukrajinski napori da ojačaju svoju ključnu infrastrukturu.

Pročitajte još

– Ne znamo tačno… ali svakako je to nešto što veoma pažljivo posmatramo – rekla je Nojberger.

Predsjednik Obavještajnog komiteta Senata Mark Vorner smatra da svet još nije vidio “punu sajber moć” Rusije. On je upozorio da bi ulazak Švedske i Finske u NATO mogao da bude meta budućih ruskih sajber napada. Međutim, predsjednik “Majkrosofta” Bred Smit je rekao da iako se Rusija možda suzdržavala, svakako je koristila “destruktivne sajber napade” kao dio svoje strategije.

– Postoji gledište da Rusija nije preduzela mnoge korake u Ukrajini u smislu sajber aktivnosti. To je mit, mi efektivno vidimo uzavreli sajber rat u Ukrajini koji sprovode Rusi.

“Putin previše zdrav”

Glasine da ruski predsjednik ima neku bolest stalno kolaju u poslednje vreme, ali su ih u Aspenu odbacila čak dva šefa obavještajnih službi.

– Koliko mi možemo da kažemo, on je previše zdrav – rekao je Berns.

– Nema dokaza da Putin pati od ozbiljnog zdravstvenog stanja – rekao je Mur, prenosi Blic.rs.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu