Biznis

NAJVEĆI PROBLEM INFLACIJA Građani strahuju od odlaska u samoposlugu ili na pumpu

Inflacija je najveći unutrašnji problem u Sjedinjenim Državama, prema priznanju samog predsjednika Džozefa Bajdena, ali i prema podacima 70 odsto anketiranih Amerikanaca, prenose američki mediji.

NAJVEĆI PROBLEM INFLACIJA Građani strahuju od odlaska u samoposlugu ili na pumpu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Dok na Vol stritu vlada strah od recesije, obični građani strahuju od odlaska u samoposlugu ili na benzinsku pumpu.

Strah od recesije je porastao pošto je američka Centralna banka podigla osnovnu kamatnu stopu za 0,75 procenata – što je najveće povećanje u skoro tri decenije, prenosi Glas Amerike.

Pročitajte još

– Visoka inflacija donosi značajne teškoće, posebno onima kojima je najteže da plate visoke troškove osnovnih stvari kao što su hrana, smještaj i prevoz – poručio je predsjednik Federalnih rezervi Džerom Pauel.

Cijene hrane su porasle za skoro 12 odsto, benzin je skoro dva puta skuplji, a cijene avio karata su porasle gotovo 40 procenata u odnosu na isti period prošle godine.

– Vjerovatno plaćam dobrih 50 do 75 dolara nedjeljno više za osnovne namirnice – kažu neki od potrošača.

Pošto veliki dio kućnog budžeta sada odlazi na neophodne stavke kao što je benzin, Amerikanci štede na drugim stvarima, pa je maloprodaja u maju opala za 0,3 odsto.

– Postoji mnogo ekonomske neizvjesnosti. Mislim da bi bilo mudro da pogledate koliko novca unosite u kuću, kolika vam je ušteđevina i da li imate odvojenu sumu za crne dane – preporuka je ekonomistkinje Eli Vulf.

Agresivnim povećanjem kamatne stope, Centralna banka želi da pomogne u stabilizaciji cijena, ali to znači da će sve biti skuplje – od kredita za novi auto, preko kredita za kuću, gdje je kamatna stopa već porasla sa tri odsto iz januara na šest procenata, pa do kamate na kreditnim karticama.

Predsjednik Bajden uputio je pismo direktorima veliki naftnih kompanija i okrivio pohlepu korporacija, uz rat u Ukrajini, za rekordno visoke cijene benzina.

Upozorio je da bi mogao da primjeni svoja izvršna ovlašćenja da se poveća proizvodnja u rafinerijama, ističući da je neprihvatljivo da američke porodice direktno finansiraju profit naftnih kompanija koji je znatno veći od uobičajenog. Međutim, rafinerije već rade skoro punim kapacitetom, a Bela kuća nije navela mnogo detalja o Bajdenovom planu, prenosi VOA.

– Pozivamo ih da učine pravu stvar, da budu patriote i ne koriste rat kao izgovor – naglasila je portparolka Bijele kuće Karin Žan Pjer.

Međutim, Američki institut za naftu okrivio je Bajdenovu politiku zalaganja za “zelenu energiju”, tvrdeći da je inflaciji doprinijela predsednikova pogrešna agenda udaljavanja od domaće nafte i prirodnog gasa.

Što se tiče rekordnih profita, kompanije su odgovorile da sada nadoknađuju velike gubitke koje su pretrpele za vrijeme pandemije, kao što je gubitak od 22 milijarde dolara koji je Ekson Mobil prijavio 2020.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije