Biznis

Najveći rast od januara prošle godine: Cijene nafte skaču 7. nedjelju zaredom

Cijene barela porasle su i prethodne nedjelje, već sedme zaredom, ostvarile najduži trend rasta još od početka 2022, nakon što je Međunarodna agencija za energetiku upozorila na sve napetiju ponudu.

Sipanje goriva
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Na londonskom tržištu barel Brenta poskupio je prošle nedjelje za 0,5 odsto, na 86,81 dolar, a za toliko je porasla i cijena barela na američkom tržištu, iznosi 83,19 dolara.

Cijena Brenta na najvećem je nivou od januara, a američkog WTI-ja od početka godine. Posljednji put cijena nafte rasla je sedam nedjelja uzastopno u periodu januara do februara 2022., uoči ruta u Ukrajini.

Rast cijena nafte pogurala je procjena IEA objavljena u petak da je u junu globalna potražnja za naftom dosegnula rekordnih 103 miliona barela dnevno, a novi rekordni nivo mogla bi dostići u avgustu.

Pročitajte još

OPEC je, pak, u svojoj mjesečnoj prognozi ponovio svoje procjene godišnje potražnje za naftom, očekujući rast za 2,25 miliona barela dnevno u 2024. godini, u odnosu na 2,44 miliona barela dnevno u 2023. godini.

Na strani ponude, proizvodnja je zadnjih mjeseci znatno usporila, zbog dobrovoljnih smanjenja proizvodnje Saudijske Arabije i Rusije. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, zajedno poznati kao OPEC+, ponudu počeli ograničavati krajem 2022. kako bi ojačali tržište, a u junu su ograničenja produžili do 2024.

Ako se održe trenutni ciljevi OPEC-a+, zalihe nafte mogle bi u trećem tromjesečju pasti za 2,2 miliona barela dnevno i za 1,2 miliona barela dnevno u četvrtom kvartalu te potencijalno potaknuti još jedno povećanje cijena, predvidjela je IEA u petak.

I izgledi za laganim prizemljenjem američke privrede, kao i spekulacije da se Fed približava završetku ciklusa podizanja kamatih stopa, podržali su dobro raspoloženje trgovaca naftom, piše See Biz.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu