Biznis

Nafta i plin sve skuplji: Sa cijenom raste i zabrinutost potrošača u Evropi

Cijene nafte dodatno su porasle nakon što su u četvrtak dostigle desetomjesečni rekord.

Nafta i plin sve skuplji: Sa cijenom raste i zabrinutost potrošača u Evropi
FOTO: LOS ANGELES TIMES/YOUTUBE/SCREENSHOT

Osim toga i cijene plina se kreću prema svom najvišem nivou u godini.

Cijene nafte su u porastu na glavnim tržištima, nakon što su pozitivni ekonomski podaci iz Kine podstakli očekivanja o rastućoj potražnji.

Kineska industrijska proizvodnja i maloprodaja porasli su u avgustu više nego što se očekivalo, što ukazuje na to da druga najveća svjetska ekonomija počinje da se stabilizuje.

Svjetski referentni za naftu Brent porasli su za 65 centi, tj. 0,7 odsto, na 94,35 dolara po barelu, dok je američka nafta West Texas Intermediate (WTI) porasla za 67 centi, takođe 0,7 posto, na 90,83 dolara po barelu.

Obje su cijene na najvišem nivou ove godine, što je otprilike četiri posto više u odnosu na prošlu sedmicu.

Prethodno je zabrinutost oko ponude pomjerila cijene, jer su glavni proizvođači nafte Rusija i Saudijska Arabija prošle sedmice objavili da će zadržati svoju ponudu niskom do kraja godine.

Pročitajte još

Nakon toga uslijedio je izvještaj Međunarodne energetske agencije u kojem se navodi da će produžena smanjenja proizvodnje nafte rezultovati tržišnim deficitom u posljednja tri mjeseca 2023. godine.

Nedavne katastrofalne poplave u Libiji izazvale su zabrinutost da zemlje OPEK, ključni snabdjevač Evrope, neće moći opskrbljivati svojih milion barela nafte dnevno.

Povećanje cijena nafte ima direktan utjecaj na cijene prirodnog plina. Dok u cijelom svijetu cijene prirodnog plina i cijene benzina pokazuju blagi rast uporedo s cijenama nafte, evropska referentna cijena prirodnog plina holandskog TTF pala je za više od 2,5 odsto danas.

To ukazuje da evropskim tržištem uglavnom dominiraju sumorni ekonomski izgledi, vođeni njemačkom ekonomijom te da je potražnja na kontinentu niska.

Jedna od najvećih agencija za kreditni rejting očekuje privremeni rast evropskih cijena.

S druge strane, postoje i očekivanja da će ove godine Evropa dočekati još jedan blagi početak zime što bi moglo odgoditi potražnju za grijanjem. Takođe, rezerve prirodnog gasa su oko 94 posto popunjene u Evropi, piše Klix.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu